Wil jij ook meer ruimte voor jezelf in 2019?

Wat heeft 2018 jou geleerd en hoe creëer je meer ruimte voor jezelf in 2019?


ruimtevoorjezelf

 

Bij deze een paar overwegingen;

Door zelf ( aandacht, kennis, hulp ) te geven krijg je ook veel terug en dan bedoel ik niet alleen geld ( dat kan natuurlijk ook ) maar b.v. ook aandacht, dankbaarheid, genegenheid en een heleboel wijsheid.

Door duidelijker je eigen grenzen aan te geven en te bewaren schept je duidelijkheid voor jezelf maar ook voor je omgeving en voorkom dat je te lang doorgaat met dingen die teveel of negatieve energie van je vragen en blijf je beter voor jezelf zorgen.

Door eerst goed voor jezelf  te zorgen kun je pas echt goed voor een ander zorgen en er ook met je volle aandacht voor de ander zijn.

Door niet alleen aan te geven wat je niet meer wilt doen maar ook aan te geven wat je wel wilt blijven doen geef je anderen de mogelijkheid om deze taken op hun eigen manier van je over te nemen zodat jij ze kunt loslaten.

Als het je te veel wordt heeft dit vaak vooral met je eigen irreële gedachten en eisen en verwachtingen te maken. Probeer dan even op afstand naar jezelf en de situatie te kijken. Wat zijn ooit de beweegredenen geweest om het zo aan te pakken? Wat wilde je er mee bereiken; geld, aandacht etc. en probeer daarbij mild tegen jezelf te zijn en zie fouten maken als leermomenten.

Vergeet niet om jezelf en anderen af en toe waardering en complimenten te geven want een echt gemeend schouderklopje doet wonderen.

Wat kun jij betekenen of toevoegen aan het leven van iemand anders zonder dat het ten koste van jouw eigen leven gaat en wat krijg je er zelf voor terug en is het geven en nemen een beetje in balans?

Probeer het tempo van de ander aan te nemen en laat de andere zijn of haar eigen oplossingen blijven aangeven.

Door met de ogen van een ander naar de situatie te kijken kun je zaken op een nieuwe of andere manier waarnemen waar je anders aan voorbij loopt of die je vergeten was.

Kijk naar wat er nog wel kan, kijk niet terug naar wat er allemaal niet is gebeurt.

Probeer als je keuzes maken heel moeilijk vind de voor- en nadelen op een rijtje naast elkaar te zetten of vraag een andere om zijn of haar mening.

Als je er met je verstand niet uitkomt probeer dan weer eens heel bewust naar je onderbuik te luisteren want die geeft vaak heel goed aan als er iets niet klopt.

Tot slot: Neem af en toe de tijd voor een time out hoe klein die in tijd misschien ook is en probeer de dingen los te laten die je nu niet kunt veranderen en je zult zien dan er altijd oplossingen zijn ook al komen ze vaak uit een hele andere richting dan jij ze verwacht en zorg goed voor je eigen ruimte/tijd.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.