Welke vakantie-ervaringen kun je gebruiken in jouw dagelijkse woon of werkomgeving?

2 hangmatten1065 woorden 3-4- leestijd

Tijdens vakantie neem je vaak even afstand en laat je het dagelijkse leven en ritme even los. Hierdoor kom je vaak op een andere ideeën en helpt het je ook beter te overzien welke zaken en mensen echt belangrijk voor je zijn en wat er wel goed gaat en wat beter zou kunnen. Schrijf ze op en onthoud ze.

Op vakantie heb je vaak veel minder spullen om je heen nodig om het op een gezellige manier leefbaar te houden. Een fijn opgeruimd huis hoort daar ook bij. Minder spullen betekent ook minder tijd kwijt aan onderhoud.

Noteer voor jezelf (en alle andere huisgenoten voor zichzelf) welke zaken je minimaal nodig hebt om je in een huis comfortabel te voelen. Bv. heel basaal voorbeeld; een eigen aparte toilet en badkamer of je eigen kamer die je ( zoals je vaak op vakantie) met niemand hoeft te delen en die je naar eigen smaak en met eigen spullen kunt inrichten.

Laat je inspireren door de verhalen, ervaringen en tips van anderen door e-boeken en tijdschriften te lezen, musea en andere bezienswaardigheden te bezoeken. Daarbij is het gebruik de mobiele telefoon erg handig om foto’s, info en (web)adressen op te slaan.

Probeer je huis na dat terugkomst van vakantie eens als een buitenstaander te bekijken. Bekijk, bespreek en noteer eens kritisch wat je nog wel en wat niet meer bevalt aan jouw huis/tuin/omgeving.

Wat wil en kun je zelf aan jouw huis veranderen? Kun je dit alleen aanpakken of heb je daarbij de hulp van anderen nodig en hoeveel geld gaat dit kosten? Of is het nu echt een moment om dit huis te gaan verkopen en op zoek te gaan naar een ander huis?

Tijdens vakantie onderneem je vaak andere bezigheden dan thuis .
Thuis blijkt uit onderzoek dat we met zijn allen zo’n 3 tot 4 uur per dag achter de computer en TV zitten. Als je nu eens één avond geen tv kijkt maar die besteed aan opruimen en klusjes uitvoeren dan heb je binnen een maand heel veel klusjes gewoon afgewerkt.

Bespaar tijd en ruimte door ook thuis meer bewust gebruik te maken van de moderne informatie technieken zoals tom-toms, mobiele telefoons, tablets en e-readers met de meest handige en up to date informatie. Dat betekent ook dat je thuis en op je werk dus ook veel minder naslagwerken en boeken nodig hebt of hoeft te bewaren en dat ruimt echt heel lekker op en er ontstaat heel extra ruimte!!

Stel ook thuis minder hoge eisen aan jezelf, je huis en huishouden want dat scheelt zoveel tijd en je hebt er vaak net zo min invloed op als op hoe jouw vakantie gaat verlopen. Er zijn altijd zaken die tegenvallen en geen enkele (vakantie)situatie is perfect maar kijk wat er allemaal wel gebeurt en wat je wel meemaakt en probeer meer van het moment te genieten.

Neem af en toe net als op vakantie echt even rust en een pauze en ben even voor niemand bereikbaar. Zet je telefoon uit, ga even een wandeling maken of ga gewoon even niets doen in een stoel zitten en voor je uit staren.
Wil je echt iets geconcentreerd afmaken leg jouw mobiele telefoon of tablet niet in de buurt van je werkplek of zet het geluid af zodat ik niet door elke bliepje wordt afgeleid.

Tijdens vakantie veranderen soms ook de gezinspatronen en familie rollen zoals je vaak op campings ziet ;kinderen die de afwas gaan doen en vaders die uitgebreid gaan koken/barbecueën. Dit kan tot ontspanning maar ook tot irritatie leiden maar in beide gevallen kun je er ook samen wat van leren en misschien sommige vaststaande rollen en taakverdeling binnen jullie relatie c.q. gezin ter sprake brengen.

Probeer alle vakantiespullen meteen na terugkomst (schoongemaakt)op te ruimen op hun vaste plek of zoek een goede nieuwe plek. Maak een plattegrond van de kast of opruimplek waar je alles heb weggelegd en plak die aan de binnenkant van de deur zodat jij het de volgende keer weer makkelijk terug vindt en zet op alle spullen goed zichtbare stickers wat er in zit.

Loop alle vakantiespullen a.d.h.v een eigen vakantiepaklijst na. Welke spullen heb je nu wel gebruikt en wat niet en waarom niet? Ga je het dan de volgende keer wel gebruiken? Zo nee doe het dan nu meteen weg.

Bekijk ook welke zaken jullie erg gemist hebben of hebben moeten aanschaffen. Schrijf die dan ook op jouw standaard vakantie lijst en gebruik deze bij de voorbereiding van de volgende vakantie.

Wat heb je niet gebruikt en m.n. hoeveel voorraad of kleding heb je niet aangedaan dan kan de volgende keer dus minder mee. Scheelt tijd aan inpakken, ruimte in auto en geld voor extra bagage in vliegtuig.

Neem de rest van de achtergebleven(vakantie)spullen die je tegenkomt bij het opruimen ook gelijk even door en bepaal of die ook nog bewaard dienen te worden of overbodig zijn geworden omdat je er bv. meerdere exemplaren van hebt en bewaar dan alleen de beste.

Tot slot:
Sta open en leer van andere mensen: Op vakantie wordt je sneller gedwongen hulp en contact met andere mensen te zoeken die je vaak op het eerste gezicht in je dagelijkse leven zelf niet snel zult uitkiezen. Stap over je vooroordelen of schroom heen en ga een gesprek met een ander aan want dat levert ook vaak heel onverwachte leuke en nieuwe informatie op.

Zo werkt het ook met opruimen en verkoopklaarmaken van je huis, lukt het je niet alleen, vraag hulp en advies van anderen want dat scheelt je een hoop tijd, en energie die je aan andere bezigheden kunt besteden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.