Weer niets gedaan of willen we teveel?

Weer niets gedaan!breingeheimen

Dat is ook een negatieve gedachte waar ik mezelf regelmatig op betrap, een ontevreden gevoel dat ik die dag weer niet alles gedaan heb wat ik wilde.

Komt dit doordat ik geen discipline heb of wil ik teveel of is er iets anders aan de hand?
Ik merk steeds vaker en ik weet niet of dit o.a. ook te maken heeft met het feit dat ik gewoon ook ouder wordt en minder energie heb dat ook ik zo vaak wordt afgeleid door allerlei andere zaken zoals telefoontjes, berichtjes en mails.

Of lijd ik ook aan een vorm van FOMO wat betekent Fear Of Missing Out wat bij  m.n. de jongere generaties een echt probleem schijnt te worden ?

Bij mijn klanten signaleer ik ook in toenemende mate dat men niet meer toekomt aan het uitvoeren van alle taken en bezigheden  om b.v. hun huizen op te ruimen. Men komt vaak pas in actie als men er echt last van krijgt of als hun huis moet worden verkocht en men er nog een heleboel andere zaken en taken bij krijgt.

Met mijn expertise kan ik hen met name helpen bij het maken van de juiste (opruim)keuzes en een goede planning waardoor ze de  prioriteiten goed in de gaten kunnen houden.
Dit levert hun veel minder zorgen op en tijd – en energiewinst en bespaart hen uiteindelijk ook geld.

Het boek met de titel een Opgeruimde geest van  Daniel Levitin  verteld  ook dat ons brein overbelast is en ik wil in dit blog ook een aantal tips uit dit boek met je delen.

 

Willen we teveel of is er ook iets anders aan de hand?

Wist je dat je IQ daalt elke keer als je je mail checkt?

Tegelijkertijd dingen geconcentreerd doen, bestaat dus gewoon niet ook niet voor vrouwen, dus zet je mailprogramma en al de berichten geluidjes uit als je je echt wilt concentreren.

Waarom doen we het dan toch omdat we geprogrammeerd zijn om nieuwe dingen te signaleren. Hoewel een sms zelden van levensbelang is denk ons brein dat wel. Daarom reageert ons brein nog steeds met een vonkje dopamine als beloning voor het opmerken van iets nieuws en dopamine is verslavend.

Digital natives(zij die zijn opgegroeid in het digitale tijdperk) lijken zich niet eens tien minuten op een taak te kunnen concentreren terwijl we weten dat in veel gevallen een langere aandachtspanne nodig is om informatie op te nemen of een taak te volbrengen.

Ons bewustzijn is een aaneenschakeling van fragmentjes die ons de illusie van een doorlopende tijdlijn geeft

We hebben vaak niet door dat ons aandachtssysteem overbelast is en we beseffen niet dat kleine beslissingen net zo veel energie kosten als grote!
Een onderzoek heeft aangetoond dat als je eerst 10 minuten rustig een stukje mag lezen of dagdromen en je daarna keuze moet maken dat dit dan beter lukt dan als mensen direct de keuzes moet maken. Het brein moet zich dus af en toe even voorbereiden en rust krijgen dus las regelmatig een kleine pauze in.

Schrijf alle (overtollige) gedachten op om ze uit jouw hoofd te halen

Maak gebruik van dag, week en maand planning en hou je er ook aan!

Plan ook echt voldoende tijd in voor de taken die urgent en prioriteit hebben maar ook een aantal  lege dagdelen  in je agenda waarin je onverwachte taken kunt oppakken of om de broodnodige nieuwe energie op te doen .

Als een taak erg groot en veel tijd vraagt probeer goed in te schatten hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt inclusief pauze, reistijd en voorbereidingstijd.
Deel deze taak op taken van maximaal 1 ½ uur .
Tip: Zet eventueel de wekker op een kwartiertje voor dat de tijd over is dan weet je dat je als de wekker afloopt je nog een kwartiertje hebt om het af te ronden. Neem dan ook echt even fysiek afstand en las een korte pauze in.

Taken die een paar minuten in beslag nemen doe je beter meteen want klaar is klaar en daar hoef je niet meer over na te denken!

Probeer elke dag minimaal 1 tot 2 taken uit te voeren of er in ieder geval een begin mee te maken en maximaal 4 tot 5 taken per dag in te plannen. Als je meer taken per dag inplant en je krijgt ze niet af dan demotiveert dat je juist. Beter nog een taak erbij nemen als je onverwachts tijd overhoudt.

Plan belangrijke beslismomenten of lastige en/of urgente zaken vroeg op de dag als er nog genoeg breinenergie is.

Probeer te ontdekken op welke tijdstippen over de dag en avond je de meeste energie hebt iedereen heeft een andere biologische klok en plan daar de zaken die je lastig vindt, waar je geconcentreerd voor moet zijn of die veel tijd vragen.

Pas op voor energievreters:

  • Grote groepen, gezelschappen
  • Persé iets willen afmaken te veel moeten, genoeg is genoeg
  • Onverwachte zaken of taken ( bepaal direct of ze echt urgent zijn
  •  Alles zelf willen doen ( vraag je regelmatig af of ze wel door jou moeten worden uitgevoerd?
  • Alles willen kunnen zoals voorheen, probeer het eens op een andere manier en laat je door anderen adviseren.
  •  Te veel prikkels

Succes ermee en wees niet te streng voor jezelf als het niet meteen lukt, morgen weer een nieuwe dag met een nieuwe kans en wees je meer bewust van wat er allemaal wel klaar is gekomen vandaag en geniet ook even van het resultaat en beloon jezelf met een schouderklopje .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.