Wat zijn jouw hobbels bij het opruimen?

hobbels

 

Wat zijn jouw hobbels bij het opruimen?

 

 

 

 

 

Geen tijd, is volgens mij het meest gehoorde argument?
Klopt dit wel? Kijk eens kritisch naar jouw agenda van de vorige weken waren daar echt geen momenten geweest om af en toe eens een uurtje in te plannen om iets op te ruimen? Of is dit de bekende smoes om iets niet te doen omdat je er geen zin in hebt?

Geen energie hebben. Als je moe bent lijkt opruimen misschien niet een erg aanlokkelijke bezigheid maar zeker als jouw hoofd heel erg vol zit kan een kleine opruimklus juist heel ontspannend werken. Zeker als je daarvoor juist even uit de bank moet komen en moet bewegen want dat kan juist nieuwe energie geven. Ook kan het opgeruimde resultaat je juist een goed gevoel en nieuwe energie geven.

Geen keuzes kunnen maken. Opruimen betekent keuzes maken en dat vinden we allemaal lastig want wat is de juiste keuze?  Dan moet ik je uit de droom helpen die bestaat dus niet! Je kunt nu alleen kiezen wat nu belangrijk voor je is en je weet dus niet of deze keuze over een tijdje nog dezelfde zou zijn. Dit kan onbewust onzekerheid oproepen of zelfs een angst veroorzaken om iets heel waardevols weg te doen en daar spijt van te krijgen. Maar hoe vaak is dit bij jou al gebeurd en wat heeft dit echt voor gevolgen voor jouw leven gehad?

Een voorbeeld uit mijn eigen praktijk.
Omdat ons werkveld zo breed is en uit zoveel verschillende doelgroepen bestaat heb ik in de loop van de tijd heel veel artikels en informatie die op de een of andere manier een relatie hebben met opruimen en verkoopklaarmaken van huizen verzameld. De meeste informatie zit in prachtige mappen die best veel ruimte in beslag nemen. Ook ontstaan er bij mij regelmatig losse stapels die er al weer een hele tijd liggen zonder dat ik er ook maar iets van gebruikt heb. Ik betrap mezelf erop dat ik het uitzoeken van deze stapels ook steeds voor mezelf vooruit schuif omdat ik dan ook keuzes moet gaan maken. Bv. op welke doelgroepen wil  ik me het komende jaar gaan richten? Van welke klanten word ik blij? Wat het lastig maakt is het feit dat er een stemmetje in mijn hoofd steeds zegt: “Maar misschien heb je deze info later nog eens nodig!” Misschien, maar dan ga ik het wel opzoeken op internet en bewaar ik alleen de interessante webadressen.

Vragen die je kunnen helpen bij maken van de keuzes.

1.Is dit iets wat ik of mijn gezinsleden de afgelopen jaar écht gebruikt hebben?
2.Voegt dit waarde toe aan mijn leven?
3.Zou ik dit kopen als ik het NU in de winkel zou zien liggen?
4.Zo niet, is dit iets waar ik NU nog van houd of waar ik blij van wordt?
5.Bewaar ik dit omdat ik vind dat ik ervan moet houden?
6.Is dit  `ALS DAN`  of  `WAT ALS` Iets dat binnen een straal van 20 kilometer te koop is en als het voor minder dan € 20 euro te koop is kan het nu weg.
7.Wil ik dit bewaren vanuit een schuldgevoel naar de ander toe?
8.Heeft dit extreem veel emotionele waarde of kan ik het ook digitaliseren door het te scannen of te fotograferen?

Geen fouten willen maken. Dit kom ik veel tegen bij de perfectionisten, die vaak onzeker zijn en proberen door perfectie zekerheid en houvast te verkrijgen. Dat werkt juist het opruimen tegen want de perfecte opruimmethode bestaat niet.

Geen positief opruimresultaat kunnen bedenken. We zijn vooral geneigd om ons te focussen op het vele werk en tijd wat het opruimen zou gaan kosten. Probeer je juist te focussen op het positieve resultaat wat het opruimen jou juist oplevert. Bv. een leger en gezelliger, leefbaarder huis wat meer rust oplevert. Of dat je juist meer tijd overhoudt omdat je sneller jouw spullen terugvind en alles sneller kunt schoonmaken.
hobbels
Geen reële tijdsplanning kunnen maken. Dit betekent dat men of de berg wel heel erg hoog maakt en de opruimklus te groot aanpakt en alles tegelijk oppakt of juist dat men denkt dat men het opruimen wel even tussen door kan doen. Beperk het opruimen tot één ruimte tegelijk of verdeel de ruimte op in kleine opruimklussen bv. alleen de tafel of een paar planken en geniet van het resultaat.

Geen of onvoldoende tijd reserveren voor het opruimen: Ook dit is een veel voorkomende oorzaak van het ontstaan van heel veel spullen en overvolle huizen. Omdat we bijna allemaal overvolle levens hebben schiet het opruimen er vaak bij in. Ook als je het schoonmaken van jouw huis kunt uitbesteden aan een ander. Het opruimwerk zul je toch echt zelf moeten doen en daar af en toe ook echt tijd voor in je agenda moeten reserveren. Het kan enorm stimuleren om dat met andere samen te doen, het gaat sneller en het kan gezelliger zijn en als de datum vast staat in alle agenda’s werkt dit als een stok achter de deur.

Geen of onvoldoende opruimtechnieken aangeleerd. Veel van mijn klanten hebben niet of onvoldoende geleerd hoe ze moeten opruimen omdat het vroeger altijd voor hen gedaan werd of omdat hun ouders het ook lastig vonden en ze dus geen voorbeeld hebben gehad.

Geen positieve opruimervaringen gehad. Dit komt vaker voor bij mensen van oudere generaties die oorlog, schaarste en armoede hebben gekend. Zij bewaren heel veel spullen om zich te beschermen voor eventuele toekomstige rampen en tegen allerlei vormen en gevoelens van onveiligheid.

Geen hulp bij het opruimen in de directe omgeving hebben of geen hulp van familie of bekenden willen vragen omdat men het graag op zijn eigen manier en eigen tempo wil doen. Vaak wil men anderen niet belasten met hun opruimprobleem, maar vaak durft men ook uit schaamte geen hulp te vragenmet als gevolg dat het opruimprobleem steeds groter wordt.

Ik hoop dat ik je weer even geïnspireerd heb om ook af en toe aandacht te geven aan het daadwerkelijk opruimen van jouw omgeving. Bedenk realistische opruimklussen en voer ze in kleine overzichtelijk stappen uit. Overweeg als het jezelf of andere mensen uit jouw omgeving niet meer alleen lukt om op te ruimen, om op tijd onze professionele hulp in te schakelen. We kunnen je weer op weg helpen en te laten ervaren wat voor jou wel en niet werkt zodat je het daarna zelf weer kunt oppakken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.