Wat is de echte waarde van jouw spullen?

foto kofferbak

De veel te hoge waarde die we vaak onbewust aan onze spullen nog toekennen maakt het afstand doen van onze spullen vaak het moeilijkst.

Volgens econoom Richard Thaler heeft dat onder meer te maken met het besef van de gemaakte kosten. Want stel je voor dat je een paar schoenen hebt gekocht en die zitten niet lekker. In plaats van ze weg te doen, bewaar je ze want je hebt ervoor betaald.

Volgens Thaler is het zelfs zo dat naarmate de schoenen duurder waren, je vaker zult proberen ze toch te dragen. En – als ze nog steeds niet lekker zitten – je dan ook langer zult bewaren dan schoenen die goedkoper waren.

Pas als ze psychologisch helemaal ‘afgeschreven’ zijn, dan mogen ze weg. Een leuk voorbeeld van het psychologisch kasboek dat we allemaal in ons hoofd hebben.

Ik kan net als veel van  mijn klanten moeilijk iets weggooien wat nog wel goed is maar ben wel kritischer geworden welke spullen nog echt iets voor iemand anders waarde kunnen hebben. Dus geen los kopje zonder schoteltje of nog maar één waxinehoudertje van de 6 die kun je beter afvoeren naar de glasbak en wie wil er nog in mijn gedateerde kleding lopen?

Spullen wegdoen maakt het makkelijk als je er een bestemming voor weet. Op www.inzameldoelen.nl kan je behulpzaam zijn om een goed doel voor jouw overtollige spullen te vinden.

De spullen moeten makkelijk en snel af te voeren zijn.
Als je niet over een auto kunt beschikken wordt het afvoeren van grote spullen lastig maar bijna iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving die een auto heeft.

Vragen om hulp is lastig maar het kan je juist ook motiveren om door te gaan omdat je een afspraak met iemand moet maken wanneer zij tijd hebben in hun agenda. Maar op de fiets kun je nog steeds kleine hoeveelheden afvoeren.

Voorkom dat je de overtollige spullen tijdelijk ergens stalt bv. in een garage want uit het zicht betekent ook vaak dat het snel uit je gedachten is.Ik kom regelmatig bij klanten nog spullen van vorige opruimacties tegen !
Moet je het echt even parkeren zet er dan in ieder geval een sticker op met wat er in zit.

Kijk letterlijk op meer afstand naar je spullen want toen ik de bovenstaande foto van mijn spullen zag, zag ik pas hetzelfde beeld van alle andere kramen waar ik ook bijna geen spullen van waarde voor mijzelf zag staan. Een foto nemen vergroot de afstand tot je spullen waardoor je beter afstand kunt doen!

De echte waarde van de spullen is vaak na een jaar nog minder dan 10 % van de  prijs die je er ooit voor betaald hebt. Het grootste gedeelte van mijn rommelmarktspullen waren vaak al 2e hands gekocht of had ik gratis gekregen dus hadden eigenlijk geen of heel weinig waarde meer.

De waarde die we aan spullen toekennen is dus vooral emotionele waarde ook wel emotionele lijm genoemd . Het zijn vooral de herinnneringen die aan de spullen kleven en de irrieële gedachtes die we hebben over wat de spullen voor andere mesnen nog waard zouden kunnen zijn of waarvoor de spullen op andere momenten in de toekomst nog te gebruiken zijn waarom we ze vasthouden.

Meedoen aan een rommelmarkt kan helpen als doel om weer eens wat spullen af te voeren en met name voor kinderen een heel goed middel om te leren afstand te doen van spullen en te ervaren hoeveel tijd en energie het vraagt om wat geld te verdienen en het kan een leuke activiteit zijn om dit samen met anderen te doen.

Voer de spullen die over zijn zoveel mogelijk gelijk af naar de kringloop en voorkom dat je ze opnieuw in dozen weer in je huis opslaat, of je moet regelmatig op rommelmarkttern gaan staan als een soort leuke vrije tijds besteding dat kan natuurlijk ook.

Bedenk je van tevoren wel hoeveel tijd en energie het kost om spullen te via een markt(plaats) te verkopen en wat het je uiteindelijk aan geld of echte waarde oplevert en of het je dit waard is ?

Deze inzichten zorgen er misschien nu voor om jouw spullen nog kritischer te bekijken of ze het echt waard zijn om door te geven of dat ze uiteindelijk  meer waard zijn om ze als grondstof aan te bieden voor recycling .
Succes !

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.