Waarom zien we zo op tegen verhuizen?

verhuizen een hele toer

  

 

 

 

 

 

Uit het onderzoek van de ANBO geven veel senioren aan dat ze denken dat ze het nog allemaal prima alleen af kunnen en daarom het advies van hun directe omgeving afhouden waardoor bij acute verslechtering van hun gezondheid zij ineens gedwongen moeten verhuizen en veel zaken ineens noodgedwongen aan anderen, hun kinderen of mantelzorgers moeten overlaten.  

Men wil  geen hulp willen vragen en anderen mensen niet tot last zijn  terwijl ook uit onderzoek is gebleken dat iets voor een andere doen juist heel voldoening kan geven.

Men vraagt geen hulp vanuit schaamte dat men hun eigen woonomgeving niet meer op orde krijgt.

Men heeft moeite om de gevolgen van ouder  worden te accepteren en
men heeft vaak een onrealistische beeld van eigen energie en tijd.

Men is niet gewend  om professionele hulp zelf in te kopen en men vindt het moeilijk vinden om geld uit te geven voor iets wat ze ( vroeger ) eigenlijk wel zelf konden doen.

Men is wel bereid en gewend om bv. voorrijkosten voor reparateurs en klusjes mannen te betalen maar verwacht dat het uurtarief voor advies en begeleidingshulp gelijk ligt met die van een zwart betaalde werksterwaar men wel gebruik van maakt.

Men geeft wel makkelijk geld uit aan onnodige spullen, de zgn.  impuls aankopen  zoals weer een nieuwe broek of even een hapje eten buiten de deur wat vaak maar voor heel korte tijd  een positief gevoel geeft .
De ervaring van onze klanten is dat als men wel geld investeert in zelfs een paar uur begeleiding dit een zichtbaar resultaat geeft waar ze veel langer van kunnen genieten

Opvallend is ook dat men vaak achteraf heel erg tevreden is met de nieuwe vaak kleinere woonomgeving en dat men deze verhuizing eigenlijk veel eerder had kunnen laten plaatsvinden omdat het juist ook zoveel oplevert.

In de nieuwe woning zijn vaak al woonaanpassingen aangebracht die zorgen voor meer veiligheid en meer mobiliteit. De kosten voor het woonaanpassingen in bestaande huizen zijn vaak hoog en zeker niet voor iedereen zelf te financieren ( en banken hebben daar ook niet echt een aanbod voor) en deze extra kosten zijn vaak ook niet terug te verdienen in een hogere verkoopsprijs.

Minder spullen betekent ook meer overzicht, minder onderhoud, minder zorgen om allerlei achterstallige onderhoudsklusjes.

Minder spullen betekent naast meer fysieke ruimte ook geestelijke ruimte en rust doordat men ook  zaken uit het verleden loslaat zodat men meer tijd en energie overhoudt voor zaken die men nu nog wel kan doen en waar men plezier aan beleeft.

Het is niet zozeer de hoeveelheid ruimte of ligging van de woning die men positief ervaart als wel de aanwezigheid van goede voorzieningen, openbaar vervoer en de  mogelijkheid om sociale contacten te kunnen blijven onderhouden en  daarom wil men ook het liefst in de oude buurt blijven wonen.

Een ander project waar ik mee in contact ben gekomen is Klein Geluk uit Roerdalen (meer info op www.ontdekroerdalen.nl) en uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat geluk niet zozeer de plek is waar we wonen of het hebben van veel geld zijn maar het contact met andere mensen.

Een groot voordeel van snellere seniorenverhuizingen is dat er dan veel meer huizen vrijkomen voor jonge starters en gezinnen.

We houden niet van veranderen dat geeft onrust maakt onzeker en soms zelfs angstig.Wel raar eigenlijk dat we onszelf door deze onzekerheid(angst) dievaak uit onrealistische negatieve gedachten blijken te bestaan  tekort doen en veel te lang wachten om  de keuzes te maken die ons juist gelukkiger maken !

Met name de goede keuzes maken maakt het opruimen moeilijk en voorbereiden van een verhuizing zo lastig en stelt men dit vaak te lang uit.

Mijn deelname aan de 30 dagen  Opruim-Challenge van Smart en Sexy heeft ook mijzelf weer eens geconfronteerd dat ik ook nog steeds over een grote hoeveelheid spullen en kleding beschikte die ik de afgelopen jaren niet had gedragen of gebruikt en ervaren hoe heerlijk het werkt om letterlijk veel spullen het huis uit te doen !

De beste vraag die mij daarbij ook extra  hielp om de goede keuzes te maken was  die
van  de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo
WORDT IK HIER GELUKKIG VAN ?

Ook tijdens deze challenge bleek opnieuw hoe de steun van iemand die even met je meedoet, meedenkt, je stimuleert of op nieuwe of andere gedachten brengt zo ontzettende fijn en snel werkt en mensen daar enorm enthousiast van worden en wel  in actie komen.

Je ervaart dat je dus niet de enige persoon bent waarbij  het af en toe niet lukt en je leert om je schaamte over boord te  gooien want dan kan je geholpen worden.

Ook kom je door afstand te doen van spullen af van het schuldgevoel dat je veel spullen niet of nauwelijks gebruikt hebt.

Tijdens de challenge werden een aantal webinars door Jelle Derckx  www.lijstjes.info.nl gegeven en wil ik jullie graag ter inspiratie het volgende lijstje  met vragen die helpen bij het ontspullen delen.

8 vragen die helpen bij ONTSPULLEN.

1.Is dit iets wat ik écht gebruik?
2.Voegt dit waarde toe aan mijn leven?
3.Zou ik dit kopen als ik het nu in de winkel zou zien liggen?
4.Zo niet, is dit iets waar ik van houd?
5.Bewaar ik dit omdat ik vind dat ik ervan moet houden?
6.Is dit  `ALS DAN`  of  `WAT ALS`  Iets dat binnen een straal van 20 kilometer te koop is voor minder dan €20 euro kan weg.
7.Wil ik dit bewaren vanuit een schuldgevoel naar de ander toe?
8.Heeft dit extreem veel emotionele waarde of kan ik het ook digitaliseren door het te scannen of te fotograferen?

Tip : Als je iets wilt aanschaffen  wacht daar dan zeker een maand meekijk of je het dan nog steeds wilt hebben zo voorkom je impuls aankopen.

Tip : Deel meer spullen met anderen b.v via www.peerby.nl  kijk of je spullen die je maar af en toe nodig hebt ergens in jouw buurt kunt lenen.

Veel succes en overweeg als het niet zo snel en goed gaat als je zou willen om jezelf of iemand anders een paar uur opruimadvies kado te geven!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.