Waar zou jij beginnen met opruimen als je jouw huis wilt verkopen?

Begin met opruimen met de garage/schuur/zolder of de ruimte die je als opslag gebruikt .

Garage / schuur stylen Garage en schuren en andere opslagruimtes worden vaak ‘even’ vlug op de foto gezet of zelfs helemaal niet omdat het zo’n rommel is en juist zoveel zegt over het type bewoners .

Presenteer ook de schuur of garage alsof het een huis is want neutrale opgeruimde opbergruimte is in deze tijd met een overvloed aan spullen juist ook een heel belangrijk verkoopargument.

1. Een schuur/zolder/andere opslagruimte hoort ook netjes en schoon te zijn bij een bezichtiging.

2. Staat jouw schuur/zolder/andere opslagruimte erg vol, dan is het tijd voor een grote opruiming.(Hoe je dat aanpakt zie tips hieronder)

3. Maak de garage ook zoveel mogelijk leeg.

4. Geef de garage en andere opslagruimtes ook meteen een grote schoonmaakbeurt.

5. Geef waar nodig een opknapbeurt of voer een reparatie uit.

6. Grote objecten kunt je het beste ophangen, zodat er meer vloeroppervlakte overblijft want dan ziet de koper de echte afmeting

7. Zet de fietsen bij bezichtiging bij voorkeur niet in de garage, maar in de schuur of stal ze tijdelijk in de tuin, op straat of bij de buren.

8. Is er een werkbank aanwezig? Zorg dat deze overzichtelijk ingericht en opgeruimd is.

9. Zet de auto even buiten. Je kunt zelfs een aantrekkelijke auto lenen (zeker voor de foto’s) en deze voor de deur parkeren wanneer je een oprit heeft. Het klinkt vreemd,maar je zult zien dat het werkt!

Tips:

Als je deze opslagruimtes als eerste aanpakt creëer je meteen ruimte om spullen die je wel mee wilt verhuizen tijdelijk op te slaan.

Vaak zijn dit de plekken met de “vergeten schatten” en spullen waar je ooit nog eens wat mee zou gaan doen!

Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Heb je het nodig voor mijn nieuwe huis en heb ik er het komende jaar de tijd voor om daarmee aan de slag te gaan?

  • Hoe lang ligt het hier al op je te wachten

  • Wat is de reden dat je er niets mee hebt gedaan?

  • Vergeten en heb je het gemist?

Mijn ervaring is dat je op bovenstaande vragen bij de meeste spullen zeker 50 % met nee kunt beantwoorden. Deze spullen kunnen dus direct afgevoerd worden en dat betekent meteen 50% meer ruimte!

Bij twijfel zet het als dit kan nog even apart en in zicht of pak het in een twijfeldoos en zet dat er ook goed op met een sticker. Voordat naar je nieuwe huis verhuisd bekijk de twijfelspullen nog eens. Vaak als je dan al wat meer afstand heb genomen en je weet dat je daar een beslissing over moet nemen dan kun je vaak de volgende keer beter en sneller beslissen wat je ermee moet.

Stop met je af te vragen wat de waarde in geld van de overbodige spullen zou zijn en voor welk bedrag je het gekocht hebt. In de meeste gevallen(behalve echt antiek en collectors items) zijn de spullen nog geen 10% waard van wat ze je ooit gekost hebben en het wordt nu zeker niets meer waard om het opnieuw op te slaan of te bewaren omdat het nu nog zo goed is en het nog bruikbaar zou zijn. Voor wie?

Soms kun je spullen wel een andere bestemming of andere look geven. Losse lades uit een oude kast zijn nog prima te gebruiken in een rek of andere kast en door een andere kleurtje past het oude kastje ineens wel bij de andere spullen.

Advies om bij dit soort opruimwerkzaamheden hulp te vragen van iemand die wat meer op afstand staat van jouw spullen staat en je bij de keuze kan adviseren en kan bepalen wat voor jou belangrijk is.

Kortom:

Probeer nu de beslissing te nemen en niet te gaan uitstellen (zoals doe ik later wel) want die tijd heb je niet en dan gebeurt het niet. Dus probeer zo min mogelijk twijfeldozen te maken of neem je op een later tijdstip ook weer voor om daar ook weer 50 % van weg te doen en dat ruimt echt op!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.