Vind jij loslaten ook zo lastig?

 

 

loslaten1

 

Wat kunnen we allemaal loslaten?  

Ik merk dat loslaten in allerlei vormen bij mezelf maar zeker ook bij mijn klanten bijna dagelijks voorbij komt.

Loslaten van spullen = meer opruimen ruime dan elke dag een lade of een plank op zo heb je in een maand een hele grote berg opgeruimd.

Loslaten van je huidige huis begint met nadenken en  heel concreet voor je te zien hoe je volgende huis eruit zal moeten zien en denk welke spullen je wel en welke je niet meer mee kunt of wilt verhuizen en begin op tijd al doe je maar een doos per week alle kleine beetjes helpen.

Loslaten van herinneringen. Ik merk steeds vaker dat je voor de (positieve)herinnering aan iemand eigenlijk geen of nauwelijks spullen hoef te bewaren want die herinneringen zitten al in je hoofd en dat het afstand doen van deze( herinnering)spullen in fases gaat en iedereen dit in een ander tempo doet.

Loslaten van een te volle agenda, plan maximaal 3 tot 4 taken per dag en plan ook tussendoor pauzes en tel tot 10 voordat je ja zegt tegen een nieuwe taak.

Loslaten van uitstelgedrag: Begin de dag met de klusjes waar je het meest tegen op ziet en beloon jezelf met een kopje koffie en thee als het klaar is.

Loslaten van perfectionisme ga voor goed is goed genoeg!

Loslaten van schaamte want in ieders leven kan een moment ontstaan b.v door ziekte, overlijden gezinslid dat je de zaken zelf niet meer overziet en even wat hulp nodig hebt.

Loslaten van verantwoordelijkheid leer te delegeren en hulp te vragen en geef andere de mogelijkheid om het op hun eigen manier op te lossen.

Loslaten van stress, spanning  ga even een klein praktisch (huishoudelijk) klusje doen, b.v. een was opvouwen, of echt even in beweging komen en een kort wandelingetje maken of op de fiets een boodschap doen maar niet te lang en gebruik het niet als uitstelgedrag!

Loslaten van lichamelijk en geestelijke spanning/pijn vraag hulp en advies van een deskundig als er zelf niet uitkomt of in een cirkeltje draait

Loslaten van negatieve gedachten door er bewust geen aandacht aan te besteden of er niet teveel waarde aan te hechten geeft het je juist de ruimte om andere positieve zaken aandacht te geven.

Loslaten van verwachtingen door ze te delen of van je af te schrijven en kijk in hoeverre ze reëel uitvoerbaar zijn of kloppen.

Loslaten van zorgen voor de toekomst, maak je alleen even zorgen om zaken die nu op je pad komen spreek ze uit en geef het even de tijd en ga iets anders doen om je van je zorgen af te leiden Beperken deze zorgen jouw dagelijkse functioneren onderneem dan iets waar je wel invloed op kunt uitoefen om de zorgen te verkleinen.

Wat moet je niet loslaten?
Het vertrouwen in je eigen gevoelens het zgn. onderbuikgevoel. Als het nog niet goed voelt om afscheid te nemen van iets neem dit wel serieus en er komt vanzelf een ander/ later moment waarop dit wel lukt of gaat .

Tips om anders of meer te leren los te laten

Hoe laat je spullen beter los?
Als je een  concreet doel voor ogen  hebt waarom je wilt opruimen en wat  het je oplevert als je wel meer spullen loslaat, b.v terugkrijgen van meer overzicht en meer ruimte in  je huis en hoofd.

Maak jouw loslaatplannen/voornemens heel concreet bv. ik wil de garage gaan opruimen, plan gelijk een datum, schat in hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt en regel hulp en zie voor je hoe de ruimte eruit zal zien als hij opgeruimd is en waar de ruimte dan wel voor zou kunnen gebruiken.

Ga vanaf vandaag  30 dagen de uitdaging met jezelf en eventueel jouw gezin aan en ruim elke dag iets op, gooit iets weg, geef het weg of verzamel het als het nog goed is in een doosje of tas en breng het na deze maand weg naar de kringloop.  Ben wel kritisch op deze spullen. Is dit echt nog iets waar iemand anders blij van wordt?  Door elke dag iets kleins op te ruimen geef je het opruimen elke dag even aandacht en ontstaat er vanzelf een routine die ook door de kleine stapjes in een druk dagschema zijn in te voeren.

Loop je gehele huis eens rond met een vuilniszak en verzamel alle spullen die kapot zijn, kranten en tijdschriften die je echt niet meer gaat lezen en alle spullen die niet meer compleet zijn en doe het meteen echt bij de vuilnis. Maak hier een wekelijkse gewoonte van.

Loop je huis eens door en verzamel eens alle spullen die misschien nog wel goed zijn maar waar je je  al meer dan een halfjaar of jaar niets mee hebt gedaan en ook het komende jaar niet meer meer aan de slag gaan.

Verzamel eens allerlei goedbedoelde cadeautjes, souvenirs die  je eigenlijk niet mooi vind maar die alleen maar ruimte innemen en stof staan te happen.

Stop spullen die je nog niet  los kunt laten in een doos op zolder en schrijf op de buitenkant goed zichtbaar “ twijfeldoos” en als je er na een  half tot één jaar niets uit hebt gemist dan kan de doos eigenlijk gewoon in zijn geheel weg .Lukt het niet om dat ongezien te doen wees dan wel heel kritisch wat je er nog uit haalt maar je zult merken dat het door er letterlijk meer afstand van te hebben genomen je er ook makkelijker afstand van kan doen.

Koop een maand lang geen nieuwe spullen en als het toch echt niet anders gaat dan doe je een ander ding weg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.