Past een LENTE schoonmaak/opruimklus nog in jouw agenda en leven?

Tips om je eigen lente opruim/schoonmaak te starten en vol te houden

Stel je zelf een bepaald doel , waar in welke ruimte en wat wil je gaan opruimen?

Plan bijvoorbeeld per maand een andere ruimte in jouw huis in om die aan te pakken en maak een jaarplanning die ook rekening houdt met vakantie en andere zaken waardoor je geen opruimklussen kunt plannen . Zo komt door het jaar elke ruimte minimaal één keer aan de beurt voor een intensieve opruim- en schoonmaakactie.

Deel een grote ruimte op in kleine opruim/ schoonmaakklussen. Het grote succes ervan is dat we het volhouden door elke dag iets kleins te doen en door te blijven gaan ook als we een dag minder tijd hebben of moe thuis komen van ons werk of andere bezigheden. Zo geef ik mijn keuken minimaal 1x per jaar een goede schoonmaakbeurt door één week in te plannen om na het afwassen één tot twee kastjes of laatjes uit te zoeken en schoon te maken en heb ik in een week tijd mijn hele keuken gedaan.

Hoeveel tijd ga je ervoor uitrekken en wanneer ga je dit inplannen ?Een halve dag heb je zeker nodig als je bv een kleine ruimte wilt aanpakken zoals bv een badkamer, een kledingkast en plan de komende weken af en toe een dagdeel om iets aan te gaan pakken.

Werk ruimte voor ruimte af en ga niet overal tegelijk aan de slag want dan wordt de klus veel te groot en onoverzichtelijk waardoor je geen resultaat ziet van je inzet en je het niet gaat volhouden. Juist als je één plek wel klaar hebt motiveert dit om wel door te gaan.

Opruimen en schoonmaken horen bij elkaar als je teveel spullen verzameld wordt het steeds moeilijker om goed schoon te maken en zal je er ook veel langer mee bezig zijn om dat je steeds dingen weg moet zetten of schuiven om er goed rondom en onder schoon te maken.

Betrek als dit mogelijk is jouw partner en andere gezinsleden erbij en vraag hulp van anderen. Vertel de mensen in jouw omgeving waar je mee bezig bent en probeer anders samen een ruimte of ieder zijn eigen klus aan te pakken. Het is echt ongelooflijk hoe het stimuleert om te weten dat anderen ook met opruimen bezig zijn en het werkt aanstekelijk en bemoedigend.

Maak het opruimen gezellig door bv muziek op te zetten en als beloning een lekkere lunch of iets lekkers bij de koffie te serveren of een gezellig een bloemetje voor jezelf te kopen.

Ik begrijp ook wel waarom onze moeders vroeger zo fanatiek aan de grote schoonmaak gingen want het werkt zowel uiterlijk als innerlijk reinigend.

Door op te ruimen en schoon te maken kom je ook weer heel veel spullen tegen die je het afgelopen jaar niet of nauwelijks hebt gebruikt dus misschien kunnen die nu echt weg?

Wordt je weer even bewust wat je nog met jouw spullen, jouw tijd en leven wilt doen.

Wat wil je wel behouden en wat kan weg.

Opruimen en schoonmaken levert echt ruimte in hoofd , huis en leven op .

Voor degenen van jullie die echt tijd en energie hebben om aan de slag te gaan met het schoonmaken verwijs ik naar een vorig artikel over poetsen nieuwe stijl

Vorig jaar heb ik voor het eerst in het voorjaar een 30 dagen opruim-uitdaging georganiseerd en het resultaat was dat de deelnemers zich gesteund voelde doordat ze wisten dat anderen ook bezig waren en dat ze veel meer voor elkaar kregen dan dat ze ooit daarvoor alleen voor elkaar hadden gekregen.

Wil jij ook nu eens echt aan de slag met opruimen en wil je meer tips, meer hulp en steun op afstand van mij en andere deelnemers krijgen schrijf je dan hier in voor de 30- dagen opruim-uitdaging en win een gratis opruimsessie van 2 uur bij jou thuis die ik onder de eerste 10 inschrijvers ga verloten!

Of vraag een gratis adviesgesprek aan om te bespreken waar ik je bij zou kunnen helpen zoals Hélène ook deed en lees haar reactie

Help me mijn garage/ zolder op te ruimen/ ordenen

Door op te ruimen met een coach, ga ik kritischer te werk en ben ik eerder geneigd spullen weg te doen.

Zij heeft me handvatten gegeven om zaken te ordenen/ structuur aan te brengen en spullen weg te doen.

Ik heb het als zeer prettig ervaren dat zij de spullen die ik wegdeed meteen meenam. Zij heeft letterlijk ruimte gecreëerd. Dit heeft mij ook geholpen om zelf in de actie te komen. Het is nu zaak om dit bij te houden en verder de spullen die nog in dozen staan doos voor doos uit te zoeken.

NU heb ik weer een geordende zolder/ garage

Dank je wel Diana.

Succes ermee

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.