Meer (vakantie) rust thuis creëren ?

vakantieboek-eboek-lezen-gratis-bestsellers-roman-nederlandstalig

Door de vaak letterlijke en fysieke afstand  van je leven thuis kun je vaak met een andere bril meer op afstand naar je leven thuis kijken en dat is op zijn tijd thuis ook erg zinvol en plan af en toe  uitje/ activiteit buitenhuis.

Vooral deze afstand en jouw verblijf in een andere (woon)plek maakt dat je vaak noodgedwongen zaken moet loslaten. We hadden geen wifi waardoor onze tablet en telefoons niet werkte en merkte dat ik dit heel even  vervelend vond om het contact met de buitenwereld los te laten maar ervaar dan wel meteen de positieve invloed van het even onbereikbaar zijn en alleen even aandacht voor mezelf te hebben.

Wordt je net al ik weer eens bewust hoe snel gewend en zelfs verslaafd we geraakt zijn aan al onze mobiele informatie mogelijkheden. Ondanks dat ze ons ook veel sneller van allerlei informatie voorzien en  we bijna overal en met de hele wereld kunnen communiceren neemt de tijd en energie die ik  door het gebruik van deze (communicatie)middelen besteed steeds meer toe en ontstaat er regelmatig een constant gevoel van dat ik elk moment voor alles en iedereen bereikbaar moet zijn.

 

Mijn Tips;

Schakel af en toe telefoon, computer en tv gewoon een tijdje uit. Je wordt veel minder afgeleidt en ervaar hoeveel tijd en m.n. ook geestelijke energie het van je vraagt.  Gebruik deze tijd als oplaadtijd voor nieuwe energie of om weer eens met andere zaken bezig te zijn. Ik heb in de vakantie weer eens een aantal boeken achter elkaar uitgelezen waar ik thuis maar niet toe kom en heb gemerkt dat ik echt niet veel voor mij belangrijke informatie gemist heb.

Combineer tv kijken met andere kleine klusjes en maak vooraf de keuze hoe lang je wilt kijken. Om te voorkomen dat je steeds verleidt wordt om langer voor de Tv te hangen of plan tv hangen in als een vast relaxmoment.

Probeer daarbij jouw dag en nachtritme goed aan te houden en neem bv. tv programma’s vaker op zodat je zo op een voor jou goed tijdstip kunt zien en je niet verleidt wordt om langer te blijven hangen wat ten koste van je nachtrust gaat.

Probeer je mailmomenten per dag te reduceren tot een paar vaste momenten en leg hem anders gewoon uit je zicht of gehoor. Ook het uitzetten van alle geluidjes van inkomende berichten geeft minder afleiding.

Plan in je week agenda een paar dagdelen helemaal vrij en ontdek wat de vrije uren je opleveren aan ontspanning of juist de mogelijkheid om spontaan iets op te pakken waar je dan zin in hebt.

Maak aan het begin van de dag een to do lijstje van zaken die echt acuut dringend zijn en werk die als eerste af of sluit je dag af met het maken van de to do lijstje voor de volgende dag.

Plan ook focustijd in je agenda waar je echt aan de slag gaat met een klus maar deel het op in kleine haalbare stapjes en ben sneller tevreden met het resultaat. Goed is goed genoeg.

Probeer zaken simpel te houden niet teveel taken en keuzes per dag te proberen uit te voeren. Dat geef minder druk en komt de concentratie per taak ten goede.

 Steek alleen energie in zaken waar je zelf wel invloed op kunt uitoefenen en probeer de negatieve zaken zo min mogelijk aandacht in je gedachten te geven want dat vraagt heel veel energie en probeer m.n. je negatieve gedachten daarover het los te laten.

 Als zaken niet lukken veroordeel jezelf niet want boosheid vraagt heel veel energie. Ga niet naar de oorzaak zoeken waarom het niet lukt maar probeer jezelf wel te dwingen om het op korte termijn opnieuw op te pakken en voorkom uitstelgedrag.

Probeer vervelende zaken/taken als een nieuwe ervaring te zien waar je weer iets van kan leren. Lukt het niet meteen, je kunt elke keer weer opnieuw beginnen.Doe het niet te lang achter elkaar en neem af en toe even pauze of vraag een ander om even met je mee te denken of zaken van je over te nemen.

Word je bewust van welke omgeving of zelfs welke mensen bij jou energie weghalen en welke je energie geven. Probeer de energievreters niet te lang achter elkaar te doen en zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Zorg voor voldoende rustmomenten of afwisseling van activiteiten die je wel energie geven.

Ga nieuwe (reis)ervaringen wel aan en bezoek andere omgevingen en andere mensen. Zij kunnen zorgen voor nieuwe ideeën en energie en halen je uit oude (denk)patronen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.