Meer rust in je hoofd ook op vakantie!

leeg hoofdTips voor meer rust in je hoofd .

 

De eerste stap is dat we ons bewust worden dat we zoveel gedachtes hebben en wat deze gedachten voor gevoel bij ons oproepen.

De grootste ontdekking is dat we blijkbaar al onze gedachten zo serieus nemen en denken dat we met alle gedachten iets moeten doen!

Door te accepteren dat het alleen maar gedachtes zijn die niets zeggen of ze wel of niet waar zijn, verliezen ze sneller hun invloed op je gevoel en kun je ze beter loslaten of ze voorbij laten gaan.

Het loslaten van gedachten is een hele lastige enkun je ook vervangen door gedachten niet vast te pakken en om er niets mee te doen. Loslaten heeft vaak weer iets van moeten.

Komen er gedachten over moeten vraag jezelf dan steeds af moet dit echt nu ? Zo ja , kijk wat er dan nu op dat moment moet gebeuren. Moet  jij daar iets mee doen of kan ook  iemand anders dat doen? Zo nee, laat los ga iets anders doen.

Sommige gedachten zijn hardnekkig en komen steeds terug en het helpt dan om op een soort afstand naar ze te kijken en je af te vragen wat er nu zo interessant aan is zonder te proberen naar een oorzaak te zoeken of om er oplossingen voor te bedenken.

Heel vaak zijn dit negatieve en onrealistische gedachten gebaseerd op oude angsten of gekoppeld aan negatieve gebeurtenissen in je leven en we willen voorkomen dat dit ons weer opnieuw overkomt en willen daarover controle houden.

Een voorbeeld:  Als je  s’ochtends al vermoeid wakker wordt met allerlei pijntjes in jouw lijf, kunnen daar gelijk allerlei vervelende gedachten over naar boven komen zoals;

Oh als het maar lukt om de energie te vinden om de dag door te komen en om mijn afspraken na te komen, als het niet lukt, moet ik weer afbellen , wat zullen ze dan wel niet van mij vinden,wat een waardeloos iemand ben ik toch , etc. ect. In een split second tuimelen er allerlei negatieve gedachten door jouw hoofd en voel je je nog slechter. Je kunt twee dingen doen: de hele dag in bed gaan liggen en kijken of je opknapt of toch in actie komen en rustig aan bekijken wat er vandaag wel en wat er niet lukt. Heel vaak doe je dan veel meer dan je van tevoren had bedacht en dat geeft een goed gevoel.

Gun jezelf ook af en toe een vrije dag waarin je helemaal niets moet

Begin een (slechte)dag met iets waar je plezier aan beleefd en je zult merken dat de negatieve gedachten vanzelf minder worden en je daar nieuwe energie van krijgt.

Stap af van het idee dat het altijd gezellig moet zijn dat je alles samen met iedereen moet doen en zorg op tijd voor privé tijd waarin je dingen doet waar je plezier aan beleeft.

Als je samen met anderen (op vakantie ) bent vraag ieder wat hij of zij nodig heeft om tot rust te komen of bij te tanken. De één vind het juist heerlijk om lichamelijk actief te worden door te gaan fietsen of te wandelen,  de ander wil juist de hele dag voor de tent liggen en een boek lezen en weer een ander wil iets gaan bekijken.

Probeer zeker niet de antwoorden van anderen ook alvast te bedenken en laat de ander uitpraten en vertellen en probeer echt alleen te luisteren en je eigen gedachten even te parkeren.

Als je een pest bui hebt  zorg goed voor jezelf neem afstand ga een blokje om, doe iets waar je bij kunt ontspannen en ga zeker geen gesprekken aan als je in zo’n stemming bent

Neem je gedachten niet zo serieus , het zijn maar gedachten en probeer eens te onderzoeken wat er gebeurt als je ze gewoon voorbij laat gaan .

Vertel een ander alleen jouw gedachtes als  die over concrete acute zaken gaan zoals b.v wie gaat de boodschappen doen of wat eten we vandaag.

Pas je activiteiten en de plannen aan jouw energie van dat moment, het weer en/of  wat anderen van je vragen, ben flexibel.

Je hebt elke moment van de dag weer de mogelijkheid om nieuwe en andere keuzes te maken

Als jouw hooft toch vol blijft met allerlei zaken die je aandacht dus energie  blijven vragen  schrijf ze op dan kun je ze niet vergeten en op een ander moment ermee aan de slag gaan als ze dan nog belangrijk zijn.

 Op een ander moment kun je dit lijstje bekijken en er iets uit oppakken waar je dan zin en energie voor hebt en dan lukt het ook beter en gaat het vaak veel sneller dan als jezelf dwingt om door te gaan met iets wat niet lukt of waar je te moe voor bent.

Probeer niet meer  perfect te zijn of de perfecte oplossing te bedenken  want die bestaat niet en leg de lat iets lager, goed is goed genoeg en dat scheelt zoveel tijd en energie.

Voel je niet voor alles en iedereen verantwoordelijk geef anderen de mogelijk om in hun eigen tempo en op hun eigen wijze hun eigen oplossingen te bedenken en geef alleen advies als men er om vraagt.

Fouten maken hoort erbij en je kunt er altijd van leren.

Probeer niet overal een oorzaak of een oplossing voor te vinden want die is er gewoon vaak niet.

Als je hoofd rustiger wordt ontstaan er juist weer ruimte voor nieuwe(positieve) ideeën waar je energie van krijgt en meer ruimte om je beter op zaken te focussen.

 

Kortom : Ik heb de afgelopen maand in ieder geval gemerkt dat doordat ik even geen overvolle (zorg)agenda had en ook mijn gedachten niet meer zo serieus nam het zowel fysiek al mentaal een stuk beter met  gaat.

Ik weet niet of je op vakantie gaat of thuis blijft maar ik hoop dat jou ook wat tijd gegund is om tussendoor even wat rust en ontspanning te nemen en misschien wat van de bovengenoemde tips voor jezelf uit te proberen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.