Laat jij je ook makkelijk verleiden door hoge kortingen en lage prijzen?

Als ik in de stad kom, wat ik maar zelden doe en alle kortingen me om de oren vliegen, merk ik dat er bij mij ook altijd even een moment van twijfel ontstaat of ik toch niet even naar binnen moet gaan om een koopje te gaan scoren. Ik beken bij deze, dat ik mijn hele leven bijna uitsluitend mijn kleding in de uitverkoop koop! 
 
Herken je dit? Je wordt op zo’n moment gedreven door een soort oerdrift. 
Dit wordt aangestuurd door ons oude brein (het reptielenbrein), die er voor zorgt dat we meteen in actie komen(=doen). 
Dit is een oud soort overlevingsmechanisme waarin we voortdurend op zoek moesten gaan naar eten en spullen om te overleven en is vooral gericht op plezier op korte termijn.
  
Dit overlevingsmechanisme hebben we heden ten dagen alleen maar nodig als er acuut gevaar dreigt en er bv. een auto op je afkomt om dan meteen weg te springen.
Toch zouden we beter even kunnen wachten (=denken) wat ons nieuwe brein (de prefrontale cortex) aanspreekt.
 
Dit nieuwe brein kan wel plannen en vooruit kijken, maar werkt langzamer dan het oude brein en moet je even de tijd geven om een weloverwogen keuze te maken of je bv. deze (impuls) aankoop nu wel nodig hebt.
 
Zo gaat het met nieuwe aankopen, maar ook met loslaten. Je eerste impuls zal bijna altijd zijn om een voorwerp vast te houden. Zeker als het nog heel en bruikbaar is. Dat je het zelf niet gebruikt maakt dan verder niet uit.
 
Om je nog meer bewust van de laten van ons koopgedrag zou ik je de 3 delige, soms zelfs schokkende documentaire over de prijsvechter willen aanraden. 
 
Vandaag is ook de kickstart van de jaarlijkse landelijke loslaatdag waar een aantal collega’s van mij hun klanten een week lang gaan helpen bij het loslaten van hun overbodige spullen en die te doneren aan Terre des Hommes winkels of andere goede doelen 
 
Misschien is het vandaag of op korte termijn ook voor jou wel het startsein (om elke dag) iets te gaan opruimen of weg te doen?? 
Ben wel kritisch op deze spullen. Is dit echt nog iets waar iemand anders blij van wordt? 
 
Door elke dag iets kleins op te ruimen geef je het opruimen elke dag even aandacht en ontstaat er vanzelf een routine die ook door de kleine stapjes zelfs in een druk dagschema zijn in te voeren !
 
Tips: 
 
Loop je gehele huis eens rond met een vuilniszak en verzamel alle spullen die kapot zijn, kranten en tijdschriften die je echt niet meer gaat lezen en alle spullen die niet meer compleet zijn en doe het meteen echt bij de vuilnis. Maak hier een wekelijkse gewoonte van!
 
Loop je huis eens door en verzamel eens alle spullen die misschien nog wel goed zijn maar waar je je al meer dan een (half)jaar niets meer hebt gedaan en ook het komende jaar niet meer mee aan de slag gaat.
 
Verzamel eens allerlei goedbedoelde cadeautjes, souvenirs die je eigenlijk niet mooi vind maar die alleen maar ruimte innemen en stof staan te happen.
 
Stop spullen die je nog niet los kunt laten in een doos op zolder en schrijf op de buitenkant goed zichtbaar “ twijfeldoos” en als je er na een half tot één jaar niets uit hebt gemist dan kan de doos eigenlijk gewoon in zijn geheel weg.
 
Lukt het niet om dat ongezien te doen wees dan wel heel kritisch wat je er nog uit haalt maar je zult merken dat het door er letterlijk meer afstand van te hebben genomen je er ook makkelijker afstand van kan doen.
 
Koop een maand lang geen nieuwe spullen en als het toch echt niet anders gaat dan doe je een ander ding weg.
 
Kortom:
Luister bij het opruimen ook niet naar die eerste impuls, geef jezelf een pauze en vraag je af: klopt mijn snelle, eerste conclusie? Of gaat dat alleen om overleven op de korte termijn of kan ik hier op de langere termijn best buiten. Sterker nog, ben ik op de langere termijn beter af als ik dit loslaat? Omdat ik dan meer ruimte heb, minder hoef op te ruimen, zonder stress mensen kan ontvangen en ik me beter kan ontspannen in mijn huis?
 
Denk je na het lezen van dit blog  dat je hierbij wel wat hulp en inspiratie bij kunt gebruiken neem dan vrijblijvend contact met me op om je op weg te helpen. 
 

 Veel succes!! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.