Kun jij ook moeilijk afstand doen van spullen en stel je daarom keuzes uit?

reiskoffersDe meeste verhuizingen in het leven van mensen gaan vaak van klein naar groter en zo verdwijnt er in de loop der jaren een heleboel spullen in berghokken en zolders. Juist deze overvloed aan spullen vraagt de meeste tijd en energie als men uiteindelijk op het eind van zijn leven vaak weer naar een 1 tot 2 kamer appartement verhuisd.

Het was zeer leerzaam om te zien hoe weinig spullen je dan overhoud om een huis toch leefbaar en gezellige te houden maar het was ook ontluisterend hoeveel spullen wij verzamelen in ons leven die vaak al tientallen jaren niet gebruikt in kasten en dozen zaten en alleen maar ruimte hadden ingenomen en stoffig en zelfs kapot waren gegaan.

Wat maakt afstand doen van spullen zo moeilijk?
· De emotionele herinnering die aan spullen vast zit. Ook ik ondervond nu zelf weer eens dat de keuze en afstand doen van de spullen moeilijker was omdat ik via de bewaarde spullen van mijn moeder herinneringen en emoties uit mijn eigen jeugd tegenkwam.
· Behoefte om je terug te trekken in je huis en de overvloed aan spullen kan je een gevoel van geborgenheid geven maar zegt soms ook veel over hoe het met de energie en de geestelijke gezondheid van de bewoners staat. Hoe meer spullen en hoe groter de chaos hoe slechter het vaak met iemand gaat.
· Spullen bewaren voor een later tijdstip. Je kunt het misschien ooit nog eens nodig hebben. Dit geldt m.n. voor de generatie van onze ouders die de oorlog en periodes van schaarste echt hebben meegemaakt
· Veel teveel waarde toekennen aan de spullen. Het heeft toen zoveel geld gekost dus zonde om het weg te doen. Het is nu vaak nog maar een fractie van de oorspronkelijke prijs waard en veel m.n. elektronische zijn slecht veroudert en het wordt heel snel minder geld waard.
· Het moeilijk vinden om oude patronen los te laten. Dit wordt vaak veroorzaakt door angst voor het onbekende. We zijn zo geneigd om allerlei excuses voor ons zelf te verzinnen om niet te hoeven veranderen.
· Door schaamte niet op tijd hulp inschakelen en bang zijn om als gek/dement te worden gezien. M.n zie je dit bij ouderen die langzaam de grip op hun leven aan het verliezen zijn en willen daarom krampachtig vasthouden aan hun oude vertrouwde spullen.
· Nieuwe spullen met nieuwe gebruiksaanwijzingen houden ze op afstand omdat dit ze vaak niet meer zo snel of zonder hulp lukt. Men gaat onbewust de realiteit en de confrontatie met zichzelf uit de weg.

Tips om beter en sneller afstand te doen van jouw spullen;

Maak eerst foto’s van jouw huidige voorraad aan spullen die je in jouw huis verzameld hebt waardoor je beter in staat bent om als een buitenstaander naar je huis en spullen te kijken. Je bent vaak zo vergroeid met je huis en spullen dat je niet meer ziet welke ruimtes onnodig in beslag wordt genomen door spullen en niet gebruikt worden.

Bepaal voordat je gaat opruimen hoeveel % van de spullen je wilt overhouden en bepaal hoeveel ruimte je daarvoor in je nieuwe woonsituatie overhoudt. Bv. Als je van de 6 kamer huis naar een 2 kamer appartement gaat zal je minimaal van 2/3 van de spullen afstand moeten doen. Mijn moeder gaat nu definitief naar een 1 kamer- appartement in het verzorgingshuis en laat 2 huizen met spullen na!

Vraag je bij elke artikel af of het de moeite van het bewaren en het geld aan verhuiskosten en verzending waard is. De meeste spullen die mijn moeder bewaard had waren veel minder waard dan wat de verzendkosten zouden zijn om ze mee terug te nemen naar Nederland.

Is het de tijd en energie waard om de spullen schoon te maken of te laten repareren? Doordat het huis al meer dan 2 jaar niet bewoont en verzorgd was waren veel spullen in slechte conditie en dit maakte het weggooien en afstand doen ook een stuk makkelijker.

Vaak kunnen andere mensen nog heel veel spullen gebruiken die wij over hebben. Het was voor mij opnieuw heel verrassend om te zien dat er nog zoveel mensen waren die spullen die wij niet meer goed vonden en over hadden konden gebruiken. Het gaf een heel goed gevoel dat zij er zo blij mee waren maar we waren ook wel een beetje beschaamd met onze enorme overvloed en rijkdom aan spullen.

Het is blijkbaar ook typische Nederlands om ook als je oud bent zolang mogelijk het alleen te willen blijven doen en anderen niet tot last te willen zijn en daardoor vaak niet of te laat hulp in te roepen.

Voordeel van op tijd de hulp van familie, vrienden of een professional organizer in te schakelen is ook dat je dan ook steeds een stukje afscheid neemt van je het leven wat achter je ligt. Daardoor hou je juist energie en tijd over voor nieuwe stappen en ervaringen in je leven.

Een ander voordeel is het om bij leven alvast een groot deel van jouw spullen te schenken aan jouw dierbaren. Het is leuk om hen alvast iets cadeau te doen en het bespaart de nabestaanden na je dood heel veel extra tijd en vaak ook geld om zaken te verdelen.

Probeer 1x per 1 of 2 jaren de voorraad spullen m.n. die je niet dagelijks gebruikt eens kritisch door te nemen en in ieder geval ruim voor de tijd dat je daar zelf fysiek en geestelijk niet meer toe in staat bent.

Voorkom zoveel mogelijk dat je uiteindelijk de mensen om jou heen toch nog moet belasten met jouw uitgestelde keuzes. Zij moeten dan die keuzes voor jou gaan maken wat vaak erg moeilijk is om dat ze dat dan niet meer met je kunnen overleggen en je zadelt hen letterlijk op met jouw rotzooi.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.