Kaizen is het Japanse woord voor kleine, makkelijke stapjes zetten voor verbetering
Waarom Kaizen wel werkt?
Als we willen gaan opruimen willen we vaak teveel en te snel doen en raken we teleurgesteld omdat het ons niet lukt om vol te houden. Door deze negatieve ervaring zie je er de volgende keer juist tegenop en zul er niet snel meer aan beginnen.
Als je besluit om te gaan opruimen betekent dat ook indirect dat er zaken gaan veranderen.Ons brein houdt niet van veranderingen en schakelt onbewust over op ons angstgevoel waardoor we geneigd om te verlammen en stil te staan omdat we de veranderingen vaak te groot te onrealistisch en te ver weg voorstellen.
Door echt hele kleine stapjes te zetten behaal je wel een positief resultaat en ontstaat er geen angst en geen negatief gevoel. Als er nauwelijks angst is, kunnen de hersenen makkelijker nieuwe informatie verwerken waardoor er nieuw gedrag kan worden aangeleerd.
We ervaren bij veel nieuwe dingen stress maar eigenlijk is stress de nieuwe benaming voor angst.
Wat houdt Kaizen nu concreet in?
Stel jezelf eenvoudige en positief geformuleerde vragen bijvoorbeeld:
Als je een bepaald doel wilt bereiken, stel jezelf dan elke keer de vraag:
Welke éne kleine stap kan ik zetten in de richting van mijn doel? Dus niet de hele kamer in één dag helemaal willen opruimen maar elke dag één lade, één plank of één stapeltje.
Denk eenvoudige gedachten :
Probeer voordat je de eerste kleine stapjes gaat zetten jouw doel wat je wilt bereiken/veranderen helemaal in gedachten voor je te zien , beschrijf het op papier of zoek een foto (b.v. van een opgeruimde kamer) uit die jou elke dag herinnert aan jouw doel en hang/ leg dit op een plek waar je vaak langskomt.
Voer simpele acties uit:
Voorbeelden van kleine acties:
Actie: Omgaan met stress: Noteer elke dag welk lichaamsdeel gespannen voelt (je nek, onderrug, schouders?). Haal vervolgens één keer diep adem.
Actie: Het huis op orde houden: Kies een deel van het huis uit, stel een kookwekker op vijf minuten in en ga opruimen. Stop wanneer de wekker afgaat maar doe dit wel elke dag.
Actie: Minder geld uitgeven Als je elke dag een euro bespaart, heb je aan het eind van het jaar 365 euro maar wel elke dag doen. Maak een lijst met dingen die je met dat geld wilt gaan doen en zet er elke dag een idee bij. Je gaat leren denken over grotere financiële doelen in de toekomst in plaats van onmiddellijke, goedkope pleziertjes
Actie: tijd beter benutten
Maak een lijst van activiteiten die je wilt uitproberen waarvan je denkt dat die je meer plezier en/ of rust opleveren. Voeg elke dag één onderwerp aan je lijst toe tot dat die klaar is en kies dan één activiteit uit en begin dan met de eerste hele kleine stap(5-10 minuten per dag) die makkelijk uitvoerbaar is. B.v. ik ga elke dag 5 minuten lezen voordat ik naar bed ga.
Schrijf elke dag de naam van een persoon op van wie jij vindt dat die een productief leven leidt. Schrijf vervolgens één ding op dat die persoon anders doet dan jij en ontdek het verschil en wat jij er van kunt leren.
Een dagboek of noties bijhouden in je (digitale) agenda (op je telefoon) en beloof jezelf dat je maar drie zinnen per dag schrijft over wat je ervaringen zijn. Al snel merk je dat je je meer betrokken voelt bij de nieuwe ontspannen activiteit en besteed je ongemerkt steeds minder tijd aan activiteiten die je niets opleveren.
Leer kleine problemen te herkennen en op te lossen voordat het grote problemen worden!
Denk terug aan een grote fout die je op een bepaald moment in je leven hebt gemaakt. Ga nu rustig na of er kleine tekenen waren die aangaven dat de dingen niet volgens jouw plan of wensen verliepen. Welke maatregelen moest je nemen om het probleem te herstellen? (Als je bijvoorbeeld je sleutels kwijt was, vraag jezelf dan nu af of je met te veel dingen tegelijk bezig bent of doorgaans zo chaotisch dat je uiteindelijk een veel grotere fout kan maken.)
Erken één kleine fout die je vandaag hebt gemaakt, zonder boos te worden op jezelf. Deze handeling, vooral als je haar dagelijks uitvoert, maakt je bewust van kleine fouten. Door aandacht aan dit probleem te schenken, zal het minder voorkomen.
Als je voelt dat het om een veel groter probleem in je leven gaat, stel jezelf dan de vraag: Welke Kaizen-stap zet ik om deze situatie te corrigeren?
Neem een zwak, maar zeurend gevoel dat er iets mis is serieus. Als je het gevoel krijgt dat de stap die je aan het zetten bent of het doel dat je voor ogen hebt niet juist is stop met deze stap en onderzoek hoe je het anders kunt aanpakken.
Geef jezelf of anderen kleine beloningen als aanmoediging voor het aanleren van betere gewoonten.
Ze zijn niet alleen goedkoop en makkelijk, maar stimuleren de innerlijke motivatie die nodig is voor blijvende verandering.
De beloning moet de volgende drie eigenschappen bezitten:
- De beloning moet bij het doel passen.
- De beloning moet bij de persoon passen.
- De beloning mag niets of weinig kosten. B.v. Mensen met een druk gezinsleven vinden vaak tien minuten met een boek of krant al plezierig, een bad nemen, korte wandelingen maken, je lievelingsmuziek draaien, een goede vriend opbellen of een eerlijk compliment aan jezelf geven.
Kortom: zet hele kleine stapjes, die makkelijk uitvoerbaar zijn, maar wel elke dag, geef jezelf een beloning als het lukt en wordt niet boos als het niet lukt en los het probleem op als het nog klein is . Word je bewust van wat wel en wat niet werkt in het hier en nu maar hou je doel voor ogen.