Is jouw koophuis nog steeds de spaarpot voor later?
Wanneer beginnen met nadenken over later ?
Uit onderzoek van de ANBO blijk dat één op de vier 65 plussers de overwaarde niet kunnen verzilveren als ze hun huis niet willen verkopen en niet willen verhuizen maar onvoldoende spaargeld hebben om noodzakelijke aanpassingen aan de woning te financieren.
Banken staan niet in de rij om hypotheken te verstrekken aan deze groep. Het onderpand mag dan veel waard zijn, met een laag inkomen is het moeilijk de rentelasten te betalen. Uit angst voor reputatieschade willen banken liever vermijden dat ze krakkemikkige tachtigers uit hun huis moeten zetten wegens wanbetaling.
Uit peiling onder 65 –plusser blijkt ook dat velen van hen geen extra hypotheek willen nemen, ook als ze die wel zouden kunnen krijgen .
Er is door de overheid zelfs een commissie De Taskforce Verzilveren samengesteld die naar oplossingen voor het verzilveringsprobleem van ouderen zoekt.
Ook als men wel kiest om te gaan verkopen en om op zoek te gaan naar een andere (senioren)woning dan zijn er veel te weinig betaalbare seniorenwoningen en zijn de prijzen van de senior koopwoningen de afgelopen 20 jaar zo fors gestegen dat er zelfs een aanvullende hypotheek gewenst blijven.
Als ouderen hun huizen niet meer verkopen heeft dit ook grote nadelige gevolgen voor de starters en jonge gezinnen op de woningmarkt?
Zeker nu de verkoopsprijzen de laatste jaren zijn gedaald wordt dit argument vaak genoemddat het goedkoper is om te blijven zitten maar men vergeet dat hun oudere koophuis ook geld blijft vragen voor de vaste lasten mede veroorzaakt door het energieverslindende oudere verwarmingsinstallatie, slechte isolatie en geld voor onderhoud van het huis binnen en buiten omdat men het zelf niet meer kan.
De echte reden om niet te willen verhuizen en dat geldt voor de meeste mensen ongeacht hun leeftijd is dat ze er nu al tegen opzien wat ze dan allemaal moeten gaan uitzoeken, opruimen en regelen als men moet gaan verhuizen. Dat wordt alleen maar erger naarmate men ouder en onvermijdelijk voor de meeste van ons ook steeds hulpbehoevender wordt.
Mijn tips ,vragen en overwegingen voor jou :
Hoe lang wil en kun jij nog in je huidige huis blijven wonen?
Is jouw huis geschikt ook als je minder mobiel wordt en zijn de ruimtes zoals de toilet ook goed toegankelijk voor een rollator of rolstoel en zij de drempels bv. makkelijk weg te halen en hoe is de toegang vanuit buiten.
Is jouw huis anders in te delen of aan te passen is het mogelijk om bv. een slaap en badkamer op de benedenverdieping te realiseren.
Maak een begroting wat de aanpassingen je zullen gaan kosten en heb je daar zelf voldoende gespaard budget voor of zou je daarvoor moeten gaan lenen.
Ga regelmatig eens in 5 jaar een gesprek aan met jouw bank omdat er voortdurende zaken veranderen en laat je goed adviseren over wat de mogelijkheden zijn om de overwaarde wel te verzilveren om bv. de kinderen te helpen bij de aankoop van hun huizen want ook voor deze groep starters staan de banken ook niet echt klaar.
Mocht je eigen bank niet willen meedenken zoek dan een onafhankelijk financieel adviseur en ga ook gesprekken bij andere banken aan want het aanbod van banken kan heel erg verschillend zijn.
Bedenk nu al oplossingen en investeer nu al in aanpassingen die rekening houden met afname van mobiliteit en energie en ga uit van een situatie alsof je nu al 5 tot 10 jaar ouder bent.
Ga op huizen jacht of bezoek open dagen van nieuw te bouwen (senioren/ levensloopbestendige) woningen en ontdek dat het aanbod heel divers is .
Kijk zeker ook naar de mogelijkheden om gezamenlijk met anderen buren/ bewoners bepaalde zaken zoals het onderhoud van de woningen of gezamenlijk de inkoop van huishoudelijke hulp of klussenservice te laten regelen.
Durf te dromen van jouw ideale (senioren)woning en bedenk zelf alternatieven om b.v een huis op te splitsen of samen met andere stellen een bouwkavel te kopen en daar een deel gezamenlijke voorzieningen in aan te brengen daarmee kun je een hoop kosten besparen.
Verdiep je in de domotica de ontwikkeling van technische mogelijkheden om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen.
Zelfs het gebruik van robots in de verzorging tegen eenzaamheid bij alleenstaande ouderen wordt nu al serieus onderzocht klik hier voor een korte impressie van de film Ik heet Alice die ik van de week heb gezien. Heel ontroerend maar misschien wordt dit al heel snel echte realiteit .
Kortom:
Stel deze woonkeuze niet uit tot je er fysiek en geestelijk niet meer zelf over kunt meebeslissen en leg de verantwoordelijkheid daarvan niet bij anderen m.n. niet bij de ons opvolgende generaties.
Wij maar ook de woning markt en aanbod moeten flexibelere worden omdat we met veel meer mensen langer leven en er ook echt minder aanbod van de oude verzorgingshuizen komt. De vraag woningen zal alleen maar toenemen door veranderen in onze bevolkingssamenstelling en denk maar aan de grote toename van eenpersoonshuishoudens.
In de Randstad worden nu al financiële constructies uitgedacht zodat bv. twee alleenstaanden gezamenlijk een huis kunnen kopen om de extreem hoge woonlasten te kunnen blijven betalen omdat het vinden van betaalbare woonruimte daar al jaren een echt probleem is.
Heb je vragen, suggesties of wil je advies over bovenstaande informatie laat het me weten!