Iedereen is een verzamelaar maar hoe hou je het in de hand?

 

Wat verstaan we onder Chronische Disorganisatie: Grote, hardnekkige of aanhoudende moeite hebben bij het wegdoen, afdanken of afscheid nemen van bezittingen. Het is een officiële psychische ziekte en wordt bijna altijd veroorzaakt door een trauma en is vaak gecombineerd met een andere psychische ziekte zoals o.a. de meest bekende vormen als ADD, ADHD, autisme en depressie. Men spreekt dan in het Engels van HOARDING vertaald als verzamelwoede.

Wat is het verschil tussen Hoarding (= verzamelwoede ) en verzamelen?
Iedereen verzamelt wel spullen omdat men het mooi  vind of  het een prettig gevoel geeft om het te gebruiken, te hebben of om er naar te kijken. Denk daarbij aan al onze (over)volle kasten met kleding, boeken, huishoudelijke apparaten en hebbedingetjes.

Een verzamelaar is op enig moment nog zelfstandig in staat om spullen weg te doen, te ruilen en het ook echt te gebruiken en er van te genieten.

Een hoarder; of beter gezegd iemand die een ernstig verzamelprobleem heeft, beschikt over een overvol huis waar veel ruimtes niet meer gebruikt kunnen worden voor de functie waar ze voor bedoeld zijn omdat er teveel spullen staan. In ernstige gevallen wordt de grote hoeveelheid spullen een bedreiging voor iemands fysieke gezondheid door bv. val- en brandgevaar en gebrek aan hygiëne.

Veel meer mensen hebben last van een vorm van ( problematisch)verzamelen en het is nog vaak een onzichtbaar probleem omdat het zich binnenshuis afspeelt en er nog heel veel schaamte en onwetendheid over bestaat. De meeste mensen functioneren ook nog gewoon in de maatschappij hebben werk, kinderen en een relatie en het komt bij alle leeftijden voor .

Wel wordt het bij ouderen/senioren eerder zichtbaar omdat die al een heel leven hebben kunnen verzamelen. Zeker als deze doelgroep  fysiek en mentaal beperkingen gaat krijgen en men zelf niet meer de energie heeft om  op te ruimen. De situatie kan dan ineens onhoudbaar en zichtbaar worden omdat er dan mensen van buitenaf of de familie hulp moeten gaan verlenen en moeten ingrijpen. Dat is voor alle partijen een heel vervelende en vaak emotionele ervaring.

We gebruiken bijna allemaal maar maximaal  30 % van al onze spullen regelmatig en vaak  weten we van zeker 50% van de spullen ongeveer waar we ze terug kunnen vinden en bijna 20 % van onze spullen is grotendeels  uit ons geheugen.

Tips en vragen om het nu aan te pakken en start te maken en te voorkomen dat jouw huis dichtslibt met spullen en dit het huis blijft waar je de komende jaren met plezier kunt blijven wonen.

Stel je zelf eerst  de vraag hoe lang je nog denkt te leven en wat je met de komende jaren nog wilt doen en welke activiteiten je wilt uitvoeren en welke spullen heb je daarbij nodig.

Wees realistisch jouw energie zal de komende jaren niet meer maar eerder minder worden dus neem nu alvast afscheid van spullen die je niet meer kunt of wilt gebruiken.

Kijk naar wat er nog wel kan of hoe je zaken anders kunt aanpakken en probeer nu al om af en toe hulp van anderen in te schakelen voor klusjes waar niet echt plezier aan beleefd of dit erg veel energie vragen zodat je die energie gebruikt voor activiteiten die je wel leuk vind en die je wat opleveren.

Durf op tijd hulp te vragen en wees creatief met inschakelen van deze hulp en er zijn ook heel veel andere manieren om iemand terug te betalen, dan alleen door geld, door bv. spullen weg te geven die jij niet meer nodig  hebt of iets anders voor iemand terug te doen. Voorbeeld:  jouw vriendin helpt je met de tuin en jij kookt een lekker maaltijd.

Hoe lang zijn de kinderen al uit huis en staan hun kinderspullen en de spullen van overleden familieleden al bij jou op zolder? Je bewaart ze voor later bv. voor eventuele kleinkinderen? De huidige generatie ouders en kinderen willen andere spullen en hebben andere eisen. Vraag anders de hulp van je (klein)kinderen om het samen met hen uit te zoeken en wat het voor hen nog van waarde is.

Hoe ziet jouw sociale leven er uit ontvang je nog veel bezoek thuis en komen er nog grote gezelschappen eten en logeren? 

Hoe vaak wordt de logeerkamer nog gebruikt of wil je juist een oude slaapkamer van de kinderen voor een ander doeleinde gebruiken bv. als hobby kamer en zodat je die spullen ook echt gaat gebruiken en voor de enkele keer dat er logé  komt vind je wel een andere oplossing.

Hoe vaak en hoe intensief gebruik je zowel de binnen ruimtes en als de buitenruimtes zoals de tuin. Is het huis eigenlijk te groot geworden en vraagt het veel tijd, geld  en energie om het te onderhouden omdat je je er steeds meer andere mensen voor moet inhuren?

Kun jij elk moment van de dag onverwachts bezoek ontvangen. Zo ja kunnen ze daarbij gebruik maken van alle ruimtes of zijn er ruimtes steeds meer ontoegankelijk?  Hoe voel je je daarover?

Wat zou er gebeuren met jouw leven als je al jouw spullen door b.v een brand kwijt zou raken? Welke spullen zou je het meeste missen, die moet je zeker bewaren de rest kan dan eigenlijk weg?

Vindt je het moeilijk  om afstand te doen van overbodige spullen probeer dan eens met percentage te werken doe b.v eerst 10 % weg en bouw dit op naar een hoger percentage en je zult merken dat dit steeds beter en sneller gaat.

Stel je voor hoe de ruimte eruit zal zien als hij weer opgeruimd is of anders wordt ingericht en wat je dan wel weer kunt doen wat je nu niet kunt doen. Dit help je vaak om aan de slag te blijven.

Ook als je weinig of geen energie hebt of weerstand voelt probeer toch een kleine opruimklus op te pakken en af te maken want alle beetjes helpen en vaak krijg je meer voor elkaar dan je van tevoren dacht en dat motiveert om de volgende keer weer iets aan te pakken.

Stel niet uit doe wat je nu kunt doen en omring je alleen met spullen die echt waardevol voor je zijn. Laat los en je zult merken dat er iets anders voor in de plaats komt nl.  letterlijk en figuurlijk ruimte voor anderen zaken.

Herken je bij jezelf of mensen uit je omgeving waarbij het verzamelen van spullen een probleem begint te worden vraag op tijd hulp en advies want er zijn oplossingen !!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.