Hoeveel spullen heb jij nodig om je gelukkig te voelen?

the best things in life aren't things. jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat hebben we echt nodig?

Eerst moeten de basisbehoeften worden vervuld die voor ons zo normaal en vanzelfsprekend zijn.

  • Voldoende eten en drinken
  • Ons veilig voelen in een huis wat ons tevens beschermt tegen alle mogelijke weersomstandigheden met voldoende basisvoorzieningen, als water, elektriciteit en verwarming en hygiëne
  • Voldoende spullen en kleding
  • Voldoende inkomsten nodig
  • Goede gezondheid en zelfs angst voor slechte gezondheid kan al spanning veroorzaken die ongelukkiger maakt.

Als de basisbehoeften zijn voorzien kunnen we pas toekomen aan de andere dingen die ons gelukkig maken

  • Zelf invloed kunnen uitoefenen op zaken die je leven bepalen
  • Zelf onze eigen keuzes kunnen maken

Tijdens mijn eigen kleding seizoen wissel liep ik weer tegen mijn eigen overvloed aan. Ik heb weer veel kleding weggedaan en dat voelt heerlijk en heb weer een overzichtelijk kledingkast.

Omdat ik het beschamend vond om te lezen dat er mensen waren die zelfs hun oude versleten en kapotte spullen doneerde voor de vluchtelingen heb ik alleen maar kleding weggegeven die ik zelf niet of nauwelijks heb gedragen en die eigenlijk nog zo goed als nieuw waren maar ook nog in het huidige modebeeld passen.

Kleding waar het materiaal nog goed van is om te hergebruiken zoals oude verwassen T-shirts en oude dekens en slaapzakken gaan naar de recycling want ik heb al zoveel werkkleding en poetsdoeken.

Ik had nog steeds veel te veel kleding die ik maar een paar keer gedragen heb en hoorde laatst dat de meeste kledingstukken die we bezitten niet eens meer dan 5 weken in ons leven dragen.

Ik  heb deze keer veel meer kleding weggedaan dan de vorige jaren omdat ik zelf de  populaire Marie  Kondo methode wilde uit proberen voordat ik ermee met mijn klanten zou kunnen gaan werken door me bij alle kledingstukken af te vragen “does is sparks you” (oftewel  wordt ik  ik hier gelukkig van , krijg ik hier een prettig gevoel bij?)

In het begin voelde dit heel raar
 en onwennig maar het was zelfs voor mij weer confronterend om te ervaren hoeveel kleding maar ook andere spullen die ik bewaar die ik al heel lang niet had aangedaan of gebruikt en hoe weinig spullen me echt een goed gevoel geven. Het afstand doen van kleding en spullen was daardoor deze keer veel makkelijker.

Ook heb ik besloten om een aantal spullen die ik eigenlijk al had willen kopen niet te kopen . Geen nieuw dekbed want het oude ben ik een beetje beu maar het is eigenlijk nog goed  en besluit pas een nieuwe te kopen als hij echt versleten is.  Het geld dat ik daarmee heb bespaart heb ik overgemaakt naar een goed doel zodat zij kunnen bepalen waar het geld het beste voor gebruikt kan worden.

De meeste  van ons hebben ruim voldoende spullen, geld etc  maar zijn toch ongelukkig?
Geluk zit niet in nog meer spullen, meer luxe meer geld maar in de kleine dingen.
Onderzoek heeft aangetoond dat geluk verbonden is aan dingen met en voor anderen doen en door activiteiten te doen die vooral heel dicht bij ons zelf liggen geeft het ons een goed en gelukkig gevoel .

Vaak is samen met andere mensen iets ondernemen
iets wat mensen gelukkig maakt en echt contact en echte aandacht met af en toe een schouderklopje verhogen het geluksgevoel.

Een ander recent onderzoek heeft aangetoond dat eenzaamheid een grote negatieve invloed heeft op de gezondheid
van mensen en dat men daardoor eerder overlijdt.

In  mijn eigen gemeente  ben ik  in contact gekomen met het KLEINGELUK  Roerdalen initiatief en zij hebben vorig jaar alle inwoners gevraagd op welke plekken in uw gemeente voelt u zich gelukkig.
Het zijn allemaal prachtige plekken in de natuur waar men alleen of samen met anderen naar toe kan gaan en om tot rust te komen, te praten of te genieten van de omgeving.

Door regelmatig in beweging  te komen in de natuur of gewoon even buiten te zijn zorg je eerst goed voor jezelf
en kun je er  daarna ook voor anderen zijn en daardoor een klein beetje proberen bij te dragen aan het geluk van jezelf en de ander.

Mocht je zelf ook nog met je kleding aan de slag willen gaan klik dan hier voor meer tips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.