Wat kun je nu al regelen voor later?
Eigenlijk kun je nu alles al regelen maar het moet wel op papier staan en door jou en eventuele anderen getekend worden met datum erbij. Berg dit goed op en vertel in ieder geval één iemand die je vertrouwd waar deze gegevens opgeborgen zijn.
Een korte uitleg over het verschil tussen codicil, levenstestament en testament.
Een Codicil is een door jezelf handgeschreven, gedagtekende en ondertekent document,waar je zaken en wensen kunt beschrijven t.a.v. van crematie, begrafenis. Ook kun je een legaat beschrijven;dit is een beschrijving van hetgeen je aan iemand wenst te geven zoals bv. zoals een geldbedrag, sieraden, bijzondere meubelen, persoonlijk kleding, boeken, wasmachine etc. ( het gaat hierbij om zgn. inboedelgoederen maar niet om schilderijen of kunstvoorwerpen). Hier is geen notaris bij nodig maar je kunt hem vragen om het voor je te bewaren.
Een Levenstestament is een document waarin je zaken en wensen op papier zet voor het moment in jouw leven als je bv. door een ongeluk of ziekte niet meer in staat bent om zelf privé en /of zakelijk zaken te regelen.
Welke zaken kun je in een levenstestament nu al vastleggen?
- Je kunt daar volmachten regelen wie er namens jou jouw belangen en wensen uitvoert.
- nuttige zaken voor bv. afhandeling financiële zaken waar al jouw gegevens te vinden zijn zoals inloggegevens en wachtwoorden, kunstverzamelingen.
- Omschrijving van jouw wensen t.a.v. (medische)verzorging zoals behandelgebod, wat er nog wel moet gebeuren, behandelverbod bv. een niet-reanimeren-verklaring, euthanasieverklaring (duidelijk aangeven wat jij onder ondraaglijk en uitzichtloos lijden verstaat) , dementieverklaring meer info NVVE
- Donorcodicil
- Praktische zaken en wensen rondom jouw overlijden, hoe je jouw crematie of begrafenis wilt regelen.
In een testament kun je ook geldbedragen aan personen en instellingen nalaten(een legaat ). Dit geld kan door de erfgenamen niet opgeëist worden. Beide vormen van (levens)testament moeten door een notaris opgemaakt worden.
Loop jouw testament(en) en codicil minimaal 1x per jaar door en kijk of het nog voldoet aan jouw huidige wensen en situatie.
Vraag op tijd juridische hulp en advies zodat je voldoende tijd hebt om zaken rustig te overdenken en eventueel met anderen betrokkenen te overleggen.
Laat je regelmatig goed voorlichten en bijpraten door een deskundige. De belastingregels t.a.v schenkingen erfenissen veranderen voortdurend.
Vraag in je omgeving naar ervaringen met deze deskundige want als je geen klik met hen hebt dan ontstaat er vaak onnodig veel ergernis en ruis in de communicatie en dat werkt vooral in jouw nadeel en het kost je naast heel veel tijd en negatieve energie ook veel geld.
Probeer bij dit soort gesprekken altijd iemand mee te nemen die je vertrouwd want dan heb je getuigen en met z’n tweeën hoor je meer. Het is geen alledaagse informatie en als leek loop je al heel snel vast in de juridische taal en vraag lees- en bedenktijd.
Vraag alles na ook elk woord wat je niet begrijpt zodat je weet waar je voor tekent.
Schenk zoveel mogelijk geld en goederen tijdens jouw leven weg. Dan kunnen de mensen het gelijk nu gebruiken of een spaarpotje creëren voor later. Want bij grote bedragen zeker als er geen kinderen zijn moet er ontzettend veel erfbelasting betaald worden aan de belasting geld waar jij zo lekker zuinig op bent geweest en hard voor heb moeten werken.
Verkoop op tijd het te grote huis tijdens je leven en verdeel de overwaarde of het geld wat overblijft nu alvast aan de (klein)kinderen of andere mensen die je jouw geld gunt. Bekijk wat belastingtechnisch voordeliger is voor de ontvanger. In één keer een groot bedrag of een aantal jaren achter elkaar een vast maandelijks, jaarlijks bedrag.
Ga op tijd op zoek naar een kleinere levensloopbestendig huis waar je ook bij afname van gezondheid en mobiliteit zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen. Het is zelfs mogelijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten op hogere leeftijd of ga huren.
Als je een eigen huis bezit maar er zelf niet meer woont i.v.m. met bv. een definitieve opname in verzorgingshuis dan telt dit na een half jaar voor de belasting en je eigen AWBZ bijdrage mee als vermogen. Ze gaan daarbij uit van vaak veel te hoge WOZ waarden die veel hoger zijn dan de huidige verkoopsprijzen.
Op dit moment kun belastingvrij zelfs tot een bedrag van € 100.000 schenken aan anderen schenken als dit geld gebruikt wordt voor het onderhoud /verbouwing van een huis of voor de aflossing van hypotheek.
Voor meer info over erven zie belasting dienst
Tot slot:
De toekomst kunnen we niet voorspellen en om ons er nu al zorgen over te maken helpt ook niet. Geef je geld nu uit aan zaken die je nu nog leuk vind en waar je de energie voor hebt.
Wat wel helpt en rust geef is om nu de zaken te regelen die nu geregeld kunnen worden. Het geld wat je nu aan adviesuren moet betalen is meestal een klein bedrag in verhouding met geld wat je kwijtraakt als je zaken niet goed geregeld zijn.
Begin nu stapje voor stapje zaken te regelen en te beschrijven stel het niet uit want later kan helaas ook morgen al zijn!
Succes!