Hoe opruimen beter gaat als moeten meer willen wordt.

Opruimen voelt ook vaak als moeten omdat je er te veel druk op zet en de klus te groot maakt waardoor je er meer in jouw hoofd mee bezig bent ,wat veel energie vraagt waardoor je juist niet in actie komt.

Begin gewoon als je wel energie en zin hebt maar zorg dat het kleine overzichtelijke klusjes zijn.

Als het opruimen niet vanzelf gebeurt is er soms wat meer nodig
Soms moet je jezelf een schop onder je kont geven en het kan helpen om een wekkertje te zetten om jezelf te focussen op de opruimklus. Maximaal een uurtje tot 90 minuten instellen en dan weer even een pauze inlassen van 15 minuten.

Stop met perfectionisme want het lijkt goed maar is in feite gewoon een vorm van uitstel gedrag want het zal nooit helemaal perfect worden en opruimen is in principe nooit klaar.

Zie het opruimen als een nieuw experiment en sta jezelf toe om fouten te maken want daar leer je van en je kunt elke dag weer opnieuw beginnen.

Wat is je doel bij het opruimen hou dit voor ogen (gebruik b.v. een afbeelding hoe jouw doel er uit zou kunnen zien) maar blijf realistisch en plan,ik kan het niet vaak genoeg herhalen, kleine opruimklusjes in.

Als je gaat opruimen zorg er dan ook voor dat je even voor niemand bereikbaar bent en zet alle aandachtstrekkers zoals tv, computers en telefoons uit of zet een inspirerend muziekje op.

Spullen geven je vaak maar heel kort een geluksgevoel maar vooral contact met andere mensen maakt de meeste van ons gelukkiger, dus ruim je huis zo op dat je weer andere mensen kunt uitnodigen.

Opruimen betekent niet per definitie veel spullen wegdoen maar het gaat vooral om een bewustzijn te creëren wat de spullen voor je betekenen

Heb jij in de loop van jouw leven ook heel veel spullen jouw huis in gesleept en hoeveel van deze spullen heb je echt intensief gebruikt? Heb jij alle kledingstukken die in je kast liggen al 30 keer gedragen? Nou ik moet je bekennen dat dat bij zeker niet het geval is.

Kijk eens heel anders naar de hoeveelheid spullen en ga alleen op zoek naar de schatten waar wordt je nog echt blij van ? Geef de rest van de spullen weg.

Opruimen betekent ook vaak afscheid nemen van plannen die nooit meer worden uitgevoerd. Veel van mijn klanten hebben heel veel ideeën over wat ze allemaal nog willen gaan doen met alle (hobby)spullen die ze in huis verzameld hebben. Maar hoeveel tijd per dag heb je nog over om deze hobby’s uit te voeren want we zijn allemaal meer tijd gaan besteden aan werken, tv en gebruik van sociale media.

De vraag bij opruimen is dus niet wat wil je met al die spullen maar wat wil je nog met jouw tijd doen die je nog over hebt en welke spullen horen daar nog bij.

Wordt niet boos op jezelf als iets niet lukt en vooral niet doorschieten in allerlei scenario’s wat er allemaal wel niet zal gebeuren als je dit nu niet afmaakt. Schrijf deze gedachten op of spreek ze naar anderen uit zodat je weer ruimte in je hoofd krijgt om met het opruimen aan de slag te gaan.

Als het opruimen niet meer lukt stop dan even, las een pauze in en neem even afstand of ga even iets anders doen (bv. een was ophangen) want vaak kun het daarna weer oppakken.

Beloon jezelf kijk wat je wel bereikt heb en niet wat er allemaal nog moet gebeuren.

Leer nog meer nee te zeggen tegen zaken die je niet meer leuk vind of die alleen maar negatieve energie van je vragen zodat je meer tijd voor jezelf (en het opruimen) overhoudt.

Vraag hulp van anderen als het je alleen niet lukt en trakteer hen als tegenprestatie op een lekkere lunch of etentje.

Tot slot een mooie quote “Geniet van de reis niet van het doel”.

Ik wens je veel succes toe bij het opruimen want het kan je ook helpen om jouw leven, jouw spullen maar ook vooral jezelf te herwaarderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.