Hoe hou je de vakantie rust ook vast na de vakantie?

2 hangmatten

 

 

 

Gun jezelf af en toe een extra vakantie/vrije dag waarop je niets moet, maar de dingen gaat doen waar je op dat moment zin in hebt en waarmee je kunt ontspannen en je jouw energie weer kunt opladen.

Plan die extra vakantie rustdagen nu meteen in je agenda voordat die weer helemaal vol zit.

Probeer elke dag een rustmoment van minimaal een halfuurtje in te lassen en even net als op vakantie even onbereikbaar te zijn door ook de telefoon en computer en tv uit te zetten. Je zult merken dat je daarna weer veel beter met aandacht en sneller de zaken op kunt pakken die je toch gedaan moeten worden.

Als de klus niet vordert neem op tijd echt even letterlijk afstand van de plek waar je de klus aan het uitvoeren bent  door bv een kopje koffie te drinken of even een ommetje te maken want meestal komen dan vanzelf de nieuwe ideeën en inzichten

Tijdens vakantie wordt je vaak ook weer eens bewust wat de invloed is van de andere omgevingsfactoren dan die je thuis of op jouw werk ervaart: zoals de stilte van de natuur of andere soort geluidsoverlast . Ervaar wat dit met jouw gemoedstoestand, ontspanning en zelfs motivatie kunnen doen.

Welke dagelijkse routines laat je tijdens vakantie los of welke zaken pak je anders aan? Welke positieve effecten levert dit op en wat zou je daarvan kunnen toepassen in jouw huidige vaste dag- en/of  werkritme?

Verander niet alles en gooi niet alles in één keer om want dan verlies je jouw houvast, overzicht en zekerheid maar voer eens een kleine verandering in.

Afwisseling van plek en wijze waarop je zaken aanpakt zoals je vaak ook op vakantie doet levert vaak nieuwe ervaringen en inzichten op.

Wil je aan de slag met een nieuwe (opruim)methode of (opruim)routine bepaal vooraf wat en welke hulp je daarbij eventueel nodig hebt en plan vooral voldoende (oefen)tijd in.

Levert deze klus niet het voor jouw gewenste resultaat op of levert het je zelfs een hoop extra stress  op, vraag hulp en advies van andere mensen/collega’s want dat werkt motiverend en vaak ook veel sneller.

Voel je niet schuldig dat je even niet meedoet. Stap af van het idee dat je altijd eerst klaar moet staan voor anderen want juist door deze goede zelfzorg kun je vaak beter en langer voor anderen zorgen.

Voel je niet voor alles en iedereen verantwoordelijk geef anderen de mogelijkheid om in hun eigen tempo en op hun eigen wijze hun eigen oplossingen te bedenken.

Las regelmatig overleg in met jouw partner, gezinsleden maar ook met jouw collega’s. Vraag ieder wat hij of zij nodig heeft om tot rust te komen of om even bij te tanken.

Ben flexibel en creatief en pas indien nodig  een andere taakverdeling toe waarin ieder op zijn of haar eigen wijze de klus kan oppakken.

Stem jouw activiteiten zoveel mogelijk af op jouw energie, inspiratie en motivatie van dat moment en voorkom dat jezelf onder druk blijft zetten om dat het persé vandaag af moet zijn. Het moeten levert vaak extra stress en weerstand op waardoor je vaak nog langer met zaken bezig bent en het steeds vervelender gaat vinden en misschien zelfs gaat uitstellen.

Soms moet je gewoon even wachten en komt vanzelf het moment waarop je wel de zin, de noodzaak en de energie wel voor een die (opruim) klus hebt en zul je dan vaak ervaren  dat het veel sneller gaat dan je van tevoren had ingeschat.

De oplossingen komen dan ook vaak vanzelf en is het levert vaak geen probleem op om de voorgenomen klus op een andere manier, een ander moment op te pakken of misschien zelfs door iemand anders te laten uitvoeren.

Probeer niet meer  perfect te zijn of de perfecte oplossing te bedenken  want die bestaat niet en leg de lat iets lager, goed is goed genoeg en dat scheelt zoveel tijd en energie en geeft meer rust.

Wat levert niets doen je op? Als dit te lang duurt gaan veel mensen zich snel vervelen maar ook dit kan een ervaring zijn om te zien hoe we het blijkbaar lastig vinden om onszelf anders bezig te houden en daarvoor vaak andere mensen denken nodig te hebben. Juist door even niets te doen worden we ons beter bewust van onze eigen wensen, eigen prioriteiten en wat er nu echt urgent is en kun je beter jouw balans tussen rust en actie in de gaten houden.

 

Voor wie van jullie die nog niet aan het opruimen is toe gekomen omdat je nog in de ruststand staat is het de komende weken het juiste moment voor een (familie)opruimdag om daarna weer aan de slag te gaan met werk of school? klik op onderstaande link voor meer info en tips.

 https://deverkoopversneller.net/als-vakantieafsl…mdag-organiseren/ ‎

Heb je genoeg rust gehad en en wil je nu wel aan de slag met opruimen maar zou je daarbij wel wat extra steun en inspiratie kunnen gebruiken schrijf je da nu in voor de 30 dagen opruimuitdaging en profiteer nu nog van de zomerkorting!!

Geniet tussendoor nog even van de zomer(rust)!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.