Hoe herken jij het verschil tussen moeten en geen zin hebben in opruimen?

 

Geen zin hebben is vaak maar een heel kort moment en geeft vaak maar even een een vervelend gevoel maar gaat vaak ook weer snel voorbij als je het geen aandacht geeft en je op iets anders richt.

Als je steeds denkt ik moet opruimen dan ontstaan er vaak onbewust allerlei negatieve gedachten of onrealistische verwachtingen in je hoofd die vaak meteen een soort spanning veroorzaken en dat maakt het opruimen dan echt geen leuke klus is om aan te gaan beginnen en als je dan begint lukt het vaak ook niet.

Van wie of wat moet je dit gaan doen? Vraag jezelf af is dit een gevalletje van moeten is of heb je er geen zin in? Is het moeten waar komt dit idee dan vandaan ? Is dit iets dat jouw omgeving van je verwacht of waarvan je denkt

dat men dit van je verwacht of is dit echt jouw eigen behoefte?

Maak je hoofd rustig door even alles op te schrijven wat je nog allemaal moet of waar je geen zin in hebt maar dit wel moeten gebeuren en of doe een paar ademhalingsoefeningen dat helpt vaak ook om rustig te worden.

Door te moeten maak je de klus vaak veel te groot

Gisteren had ik ineens de tijd, zin en motivatie om het privacy stuk op te pakken en toen ging het eigenlijk heel snel.

Weet waarom je het doet Er was wel een moment waarop er toch nog van alles extra moest worden uitgezocht en daar had ik niet echt zin in maar ik kon mezelf toch motiveren om het toch ook nu meteen op te pakken omdat ik het doel voor ogen had dat het dan ook echt klaar was.

En als je het resultaat ziet dan heb je een gevoel van tevredenheid . Kun je het van je TO DO lijst afhalen en is er weer ruimte en energie voor andere zaken.

Voer kleine opruimklusjes uit en begin gewoon en kijk hoe ver je komt maar probeer het wel af te maken ook als je geen zin meer hebt.

Loop je vast, ga even iets anders doen of even een pauze nemen.

Maak je hoofd rustig door even alles op te schrijven wat je nog allemaal moet of waar je geen zin in hebt maar wat wel moeten gebeuren.

Dan maak je je hoofd leeg en komt er vaak vanzelf wel naar boven wat je nu op wilt pakken of wat echt urgent is.

Stop het maken van grote TO DO lijsten want die komen toch nooit af en blijven zich vullen. Kies per dag 2 tot maximaal 3 TO DO dingen

Ben flexibel, het leven en dus het opruimen is niet altijd te plannen want er komt vaak van alles tussendoor. Zo ook vandaag mijn afspraak ging niet door dat was even balen want dat betekent weer mijn agenda aanpassen. Maar ik kon wel dit blog schrijven en omdat ik wel thuis was kon ik de pakjes wel in ontvangst nemen en dat betekende weer tijdwinst omdat ik geen andere afspraak daarvoor hoefde te reserveren.

Geef ook vooral aandacht aan wat je wel hebt afgemaakt en geef jezelf wat vaker een complimentje want dat geeft een goed gevoel.

Kortom:

Zet jezelf niet teveel vast met moeten maar kijk per dag wat er wel op gepakt kan worden hoe klein het klusje ook is en geef jezelf als je gewoon geen zin hebt(wat vaak even een vervelend gevoel geeft) wel even die bekende trap onder je kont want het wordt beloont met een opgeruimd resultaat en dat geeft wel een goed gevoel en stimuleert om door te gaan.

Hij komt vaak voorbij maar herhaling werkt maar als je het alleen lastig vind vraag hulp of pak de (opruim)klus met anderen op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.