Heb jij ook last van uitstelgedrag?

uitstelgedrag

Hoe herken je uitstelgedrag?

  • Je streeft bij veel zaken naar perfectie.
  • Als iets niet meteen lukt, raak je snel ontmoedigd en leg je het weg.
  • Je werkt soms traag omdat je zaken maar blijft controleren en perfectioneren.
  • Je doet liever makkelijke dingen dan uitdagende dingen.

  • Je bent bang om fouten te maken.
  • De gedachten dat er nog vervelende klussen op je wachten, druk je liever weg.
  • Als je een goede prestatie hebt geleverd, zie je altijd nog wel iets dat beter had gekund.
  • Je komt verplichtingen niet na omdat je te veel tijd besteed aan leuke dingen.
  • Je vindt het moeilijk om beslissingen te nemen en blijft maar wikken en wegen.
  • Er zijn zaken waar je je moeilijk toe kan zetten, ook al weet ik dat ze belangrijk en nuttig zijn.

Als op meer dan 3 van de bovenstaande voorbeelden ja kunt antwoorden zul je hoogstwaarschijnlijk vaak uitstelgedrag vertonen.

Voorbeelden van uitstelgedrag

Het blijft vaak bij goede voornemens maar je voert er bijna nooit één helemaal uit; Je start steeds met een nieuwe (opruim)klus nog voor je met de andere klus klaar bent.

Voordat je het in de gaten hebt stapelt de berg van onafgemaakte klusjes zich op en raak je helemaal moedeloos want je gaat er letterlijk als een berg tegen opzien en je weet niet waar je moet beginnen dus haak je maar af.

Je zoekt  steeds verontschuldigingen waarom je niet aan de slag gaat , zoals: ik heb er geen tijd voor, druk, druk , anderen mensen vragen zoveel aandacht en tijd van mij, ik heb er geen geld voor( over) en ik kan het toch niet, ik voel me niet lekker etc.

Je blijft ( onbewust)spijt houden over zaken die in het verleden niet gelukt zijn en je kunt dit niet loslaten. Dit haalt je zelfvertrouwen behoorlijk naar beneden en durf je ( vaak onbewust) nooit meer iets uit te proberen wat daar op lijkt.

Blijven denken aan wat je allemaal nog moet doen in je hoofd i.p.v. van er iets van te gaan doen en in actie komen. Je bent vooral erg druk met het maken van veel  to do lijstjes in je hoofd of op de bekende memoblaadjes maar je begint er maar niet aan want het resultaat zal toch nooit zo perfect zijn als je het je nu misschien in je hoofd voorstelt.

Ben je bewust van je eigen verlangens en je eigen( negatieve ) gedachten en zie dat we daar vaak onbewust erg hardnekkig aan proberen vast te houden. Vaak is dit angst voor nieuwe zaken we weten wel wat we nu hebben maar weten niet wat de nieuwe situatie ons brengt.

Tips om het uitstelgedrag aan te pakken:

Schrijf alle taken /acties die in je hoofd op komen op en maak er een lijstje van en schrijft ook meteen de doelen op die je met deze acties voor jezelf wilt bereiken.

Maak van de acties kleine deelacties/deeltaken en maak ze zo concreet mogelijk en wees reëel in wat je in een dag of week kunt bereiken.

Wat is belangrijk maar kan nog wel even wachten en wat is echt urgent; als je dit nu niet doet heeft het vervelende gevolgen bv. het kost een hoop geld bv. boetes voor te laat betalen, mensen die je benadeeld of gaan mopperen omdat jij jouw aandeel niet levert.

Stel jezelf bij elke actie een deadline wanneer moet het echt af zijn en probeer het niet steeds uit te stellen tot het allerlaatste moment of zoek steun door anderen te vertellen dat het dan klaar moet zijn zodat je de bekende stok achter de deur hebt.

Begin de dag met de moeilijkste en vervelendste actie die echt urgent is en beloon jezelf daarna met een leuke actie en las na een uur bezig zijn af en toe een pauze in van 5 minuten.

Leer jezelf focussen op jouw doel en hou het voor ogen wat het je oplevert aan resultaat dan hou je jezelf veel beter en langer gemotiveerd.

Zorg voor een rustige plek ergens in huis of op je werk waar je geconcentreerd kunt werken zonder afleiding van geluid van muziek, tv, telefoon en andere mensen.

Word je bewust van jouw energie niveau over de gehele dag en avond. Ontdek op welke tijdstip van de dag je de meeste energie hebt en gebruik die voor de lastige zaken of de zaken die jouw gerichte aandacht nodig hebben.

Word je m.n. bewust van jouw energie-gevers en jouw  energie-vreters en probeer de energie vreters zo veel mogelijk te beperken en niet te lang achter elkaar te doen. Kijk of je ze misschien door andere kunt laten doen of dat je (deel)taken uitbesteden.

Ben reëel je hoeft en bent niet overal goed in en leer delegeren. Doe vooral waar jij goed in bent maar daag jezelf wel af en toe uit door ook wel nieuwe zaken uit te proberen.

Evalueer alleen of met anderen wat er wel en wat niet goed ging en leer daarvan hoe je het de volgende keer anders kunt aanpakken en zet meteen de volgende stap.

Tot slot:

Vraag om( professionele) hulp zeker bij zaken waar je erg tegenop ziet en die je steeds maar weer uitstelt. Samen gaat het sneller, samen weet je meer en ieder heeft zijn/haar kwaliteiten en je kunt elkaar aanvullen.

Later is vandaag!!

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.