Geen voornemens maar wel keuzes maken?

Hoe maak je de voor jouw goede keuzes?

 

 

keuzes

 

 

 

Wat is het DOEL , wat wil je met de keuze bereiken? Wat verandert er voor jou als je de keuze wel maakt, of wat gebeurt er als je deze niet maakt. Probeer de resultaten zo concreet mogelijk te benoemen en voor je te zien.

Wat is NODIG om te slagen? Welke taken en activiteiten dragen bij om dit doel te bereiken?

 

Ben jij realistisch genoeg? Dat betekent vaak dus ook veel minder doen, minder plannen! Een goede planning bevat gewoon MINDER taken.

 

Heb je voldoende doorzettingsvermogen? Ben jij echt bereid te doen wat nodig is?

Bij twijfel, kies er dan wel voor om deze keuze nu NIET te maken. Soms ben je er (nog) niet klaar voor of zijn de omstandigheden niet goed.

Wat levert deze keuze maken jou op? Vraag jezelf af of en wat deze keuze jou zelf oplevert? b.v. rust in jouw hoofd, energie, aandacht voor andere zaken, wijsheid of geld .

Moet je nu de keuze maken en is dit wel het juiste moment ? Als je deze keuze nu maakt wat win je ermee. Wat zou er gebeuren al je nu niet kiest. Kun je de keuze ook op een andere tijdstip maken?

Welke en m.n. ook hoeveel informatie heb je nodig om een goede keuze te kunnen maken? Probeer je informatiebronnen te beperken en laat je niet teveel afleiden door de grote hoeveelheid informatie die we tot ons kunnen nemen. Kies er soms bewust voor om b.v geen tv kijken of ook de computer eens uitzetten en jouw telefoon op stille stand te zetten om je op jouw keuze te concentreren en laat je niet afleiden.

Probeer voor jezelf de keuzes te verdelen in prioriteit en de belangrijkste keuzes als eerste aandacht te geven en probeer er niet teveel op één dag te willen maken. (b.v. max. 3 per dag) en waar heb je op dit moment het meeste behoefte aan of de meeste last van?

Ga na hoe je tot nu toe jouw keuzes gemaakt hebt en leer uit je vorige keuze ervaringen. Hoe heb je in het verleden keuzes gemaakt?  Over welke keuzes ben je tevreden en welke niet en hoe kwam dat? Was het op het juiste tijdstip, had je genoeg tijd? Wie heeft je geholpen hoe heb je dat aangepakt en waar haalde je de informatie vandaan?

Moet jij alleen deze keuze maken of kan misschien iemand anders het doen. Leren loslaten en leren delegeren en nee zeggen het blijft lastig!! Probeer ook daar van te genieten wat het je oplevert aan tijdwinst, aandacht en zorg van anderen voor jou.

Vraag advies en hulp als je merkt dat je niet alleen tot een keuze kunt komen en in een kringetje rond blijft draaien. Door er met andere mensen over te praten vergroot je de kans op creatieve oplossingen of andere zienswijze waardoor je een keuze wel kunt maken. Je leert met andere ogen naar jezelf of jouw situatie te kijken en soms blijkt de oplossing heel voor de hand en dichtbij te liggen. Daarnaast kun je je enorm gesteund voelen om te horen dat andere het ook niet altijd weten.

Neem even afstand en las op tijd een pauze in en ga even iets heel anders doe en kijk er op een later tijdstip nogmaals na.

Kijk ook naar zaken die je wel gelukt zijn en naar wat je al wel bereikt hebt. Dat motiveert om door te gaan meer te genieten van de kleine dingen en de kleine stappen die wel gezet zijn.

Een keuze is vaak niet alleen rationeel te maken dus luister dan ook goed naar jouw onderbuikgevoel en neem dat serieus! Zo voorkom je dat je over je eigen grenzen gaat of jezelf niet hoort.

Voorkom uitstelgedrag en ben je bewust welke gevoel daarbij een rol speelt b.v perfectionisme, angst etc.! Maar stel jezelf wel een einddoel of eind tijdstip voor wanneer je de keuze wel gemaakt moet hebben en plan dit b.v gewoon ook echt in jouw agenda om jezelf wel in beweging te houden

Probeer een keuze ook even langer vol te houden ook als het niet meteen het gewenste resultaat oplevert. Nieuwe keuzes en aanpak vragen gewoon even tijd en kijk vooral wat er wel verandert en welke resultaten het wel al oplevert en wat wel goed gaat.

Weet je het echt niet en moet er toch gekozen worden maak dan toch in ieder geval een keuze geen enkele keuze zal perfect zijn maar geen keuze maken blijft je energie en aandacht vragen zodat je niet verder kunt met de andere dingen die ook je aandacht vragen.

Maak keuzes maken niet te zwaar want verkeerde keuzes bestaan niet want van elke keuze kun je enorm veel leren! Waag de sprong eens en probeer gewoon eens wat uit en sta open voor nieuwe ervaringen je zult ontdekken dat je leven gewoon doorgaat maar misschien op een hele andere manier dan je ooit had kunnen voorstellen.

Kortom:  keuzes maken hoort bij ons dagelijks leven maar je bent en blijft zelf degene die BEWUST beslist wat, wanneer en op welke wijze je kiest en elke dag kun je weer nieuwe keuzes maken!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.