Afscheid nemen van jouw huis en (een deel ) van jouw leven, hoe doe je dat?

afscheidballonnen

 

Begin op tijd en probeer een reële planning te maken. Gemiddeld ben je een jaar bezig met de voorbereiding van de verkoop en het zoeken naar nieuwe woning en de daarbij behorende verhuizing.

Probeer open te staan voor veranderingen hou niet te strak vast aan oude patronen. Blijkbaar is een men toch in staat zelfs op hoge leeftijd zich snel aan te passen aan een nieuwe woonomgeving.

De plek en het huis zijn niet zo belangrijk maar m.n  het feit of men zich veilig voelt en hoe de sfeer is.  Dit blijkt ook meestal de doorslaggevende reden bij de uiteindelijke keuze van een nieuwe woning

Opvallend was het feit dat de sfeer en aandacht van de verzorging belangrijker was dan welke eigen spullen ze nog op haar kamer om zich heen kon hebben. Het allerbelangrijkste was een goed bed, goede stoel met goede leeslamp, een telefoon, tv en radio om contact met de buitenwereld te houden en een gezellig plantje en wat foto’s van dierbaren en een paar schilderijtjes.

Herinneringen aan mensen, gebeurtenissen en de plekken waar iemand gewoond heeft zijn het belangrijkste wat mensen willen blijven behouden niet de spullen die iemand in zijn leven verzamelt.

Het gemak waarmee mijn moeder afstand kon nemen van de enorme hoeveelheid overbodige spullen heeft me verbaasd want ze was iemand die er altijd van uit ging dat ze iets nog wel eens zou kunnen gebruiken.

Door haar slechte gezondheid had ze nog maar weinig tijd en energie en moest en  kon ze ineens ook heel makkelijk afstand doen. Ze wilde uiteindelijk alleen nog de spullen bewaren die ze NU nog kon gebruiken  zoals haar muziek, foto’s.  Ze besteden haar geld ook veel meer aan uitjes, lekker eten en een bloemetje.

Ze maakte ook andere keuzes en was oprecht gelukkig met een nieuw gelijk goed passend gekocht kledingstuk i.p.v. van alles 2e hands te kopen ( want dat was zo lekker goedkoop!) maar waar vaak nog van alles aan moest gebeuren en die uiteindelijk nooit gedragen werden,omdat ze vergeten werden of omdat ze er geen tijd voor had. Haar huis lag bomvol met allemaal niet afgemaakte projecten.

Verhuis vaak zo voorkom je een overvol huis! Want dan merk je elke keer weer hoeveel tijd en energie je kwijt bent om spullen uit te zoeken, in te pakken en opnieuw te verhuizen. De 2e of 3e keer dat je onuitgepakte en niet gebruikte inhoud van een doos in je hand houdt kun je steeds sneller de keuze maken om het nu echt weg te doen. 

Regelmatig opruimen en je spullen vaker uitzoeken en wegdoen bevordert dat je het steeds sneller en beter kunt doen en je merkt wat het je aan feitelijke en geestelijke ruimte en rust oplevert.

Als je gaat verhuizen denk bij de grote hoeveelheid spullen die je mee wilt verhuizen dan dat je eerder naar een kleiner huis gaat verhuizen dan een groter huis. Dit voorkomt dat dozen onuitgepakt van de ene zolder naar de andere zolder gaan en echt alleen maar ballast zijn.

De laatste weken heeft mijn moeder heel bewust afscheid kunnen nemen van de mensen die in haar leven belangrijk waren. Ze heeft heel veel oude herinneringen opgehaald maar opvallend dat ze het geen enkele keer heeft gehad over haar bezittingen of spullen alleen over haar sieraden en een paar kleine spulletjes waar ook herinneringen aan haar familie en vrienden zaten.

Wel de huizen waar ze gewoond heeft kwamen regelmatig aan de orde maar ze vond het jammer dat ze veel zaken niet meer voor de geest kon halen. Neem voordat je verhuisd ook foto’s van alle ruimtes in huis want sommige details en indelingen van huizen vergeet je snel en het is m.n. erg leuk om aan de hand van foto’s van je vorige huizen herinneringen op te halen zeker bij (dementerende) mensen werken foto’s erg goed om in gesprek te blijven.

Mijn moeder had haar wensen rondom haar overlijden op papier gezet en ze heeft ook een testament achtergelaten en dat is voor ons als nabestaande erg prettig want dan hoef je die wensen alleen maar uit te voeren. Regel NU al je zaken en je wensen rondom je overlijden d.m.v. een testament of codicil zeker als er ook financiële verlichtingen zijn zoals hypotheek van een huis zeker als er kinderen zijn.

Ik heb heel veel spullen van mijn moeder alleen moeten uitzoeken en opruimen c.q. weggedaan omdat zij daar zelf niet meer toe in staat was en zij dacht dat ze er nog genoeg tijd voor zou hebben. Heel veel spullen zijn weggegeven aan mensen die de spullen nog konden gebruiken voor zichzelf of de rommelmarkt. Ook veel van de spullen die naar de stort zijn afgevoerd worden uiteindelijk gerecycled en dat maakte het proces van loslaten ook steeds gemakkelijker.

Tot slot wil ik nogmaals aangeven hoe belangrijk het is om op tijd zaken zelf uit te zoeken en op te ruimen maar ook om er letterlijk afstand van te doen en deze taak niet uit te stellen en voor je familie en vrienden te laten liggen. In het begin leek het opruimen nog een verwachtingsvolle zoektocht naar leuke spullen met leuke herinneringen maar al snel veranderde dit in een hele grote berg spullen die als een zware last op mijn schouders  voelde omdat ik dit zorgvuldig voor haar wilde doen. De grote investering in tijd en energie die dit vraagt hebben heel veel mensen niet of onvoldoende en zorgt voor heel veel extra stress bovenop alle geregel en aandacht die je eigenlijk het liefst wilt besteden aan het afscheid nemen van jouw dierbaren.

Kun je het zelf niet of wil je anderen hier niet mee lastig vallen vraag dan hulp van een professional organizer en zorgt voor een meer ontspannen afscheid!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.